Спикер украинского парламента встретился с президентом ПАСЕ

31.07.2006, 11:34

29 июля председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз встретился с президентом Парламентской ассамблеи Совета Европы Рене ван дер Линденом.

Президент ПАРЄ прибув в Україну 28 липня з триденним робочим візитом (м. Одеса).

Під час зустрічі О. Мороз і Р. ван дер Лінден висловились за необхідність продовження моніторингу ПАРЄ щодо України, що, на їх думку, сприятиме дальшому розвитку демократичних процесів в Україні.

"Прийняття України до Ради Європи було дуже важливим моментом. Ми відчуваємо постійну увагу з боку Асамблеї до процесів в Україні, - сказав О. Мороз. - Співробітництво з Радою Європи є важливим засобом у наближенні країни до європейських стандартів".

Зі свого боку, Р. ван дер Лінден зазначив, що ПАРЄ розглядає моніторинговий процес "як підтримку, а не кару".

Він дав високу оцінку цьогорічним парламентським виборам в Україні, охарактеризувавши їх як чесні, відкриті і прозорі. "Це надзвичайно важливо для міжнародного іміджу України", - сказав він. Р. ван дер Лінден також висловив сподівання, що найближчим часом в Україні буде сформований уряд, який продовжуватиме реформи.

У свою чергу, О. Мороз дав високу оцінку роботі спостерігачів моніторингового комітету ПАРЄ в Україні, зазначивши їх об'єктивну та неупереджену позицію.

Співрозмовники також обговорили питання, пов'язані з євроінтеграційними устремліннями України. У цьому контексті О. Мороз і Р. ван дер Лінден наголосили на необхідності виконання Україною тих зобов'язань перед Радою Європи, які залишись невиконаними. Виконання зобов'язань у повному обсязі, вважають О. Мороз і Р. ван дер Лінден, стане реальним під'рунтям для реалізації євроінтеграційних прагнень України.

Голова Верховної Ради України зазначив, що для України євроінтеграція є "ключовим магістральним напрямком, з якого ми не зійдемо". При цьому він висловився за необхідність подальшого розвитку рівноправних партнерських відносин з Росією.

О. Мороз запропонував провести в Україні виїзне засідання Комітету ПАРЄ з політичних питань, що, на його переконання, стане стимулом для розвитку всіх сфер управління державою відповідно до демократичних стандартів.

Під час розмови також наголошувалось на значній ролі місцевого самоврядування у подальшому демократичному розвитку держави. За словами О. Мороза, "треба підняти місцеве самоврядування на необхідний рівень, і для України дуже важлива підтримка ПАРЄ в цьому питанні".

На думку Р. ван дер Ліндена, питання розвитку місцевого самоврядування в Україні також має бути предметом моніторингу з боку ПАРЄ.

Говорячи про поточну політичну ситуацію в Україні, О. Мороз зазначив, що учасники "круглого столу", ініційованого Президентом України, готують до підписання документ, який має "об'єднати зусилля різних партій для забезпечення розвитку України на перспективу".

Він також висловив сподівання на створення широкої коаліції, яка "має продемонструвати суспільству, що може об'єднатися і реалізувати єдину політику для всієї держави".

Під час зустрічі також було обговорено низку питань міжнародних відносин.

У зустрічі взяв участь голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також