В Киеве состоялся марш-парад военных оркестров

26.08.2006, 16:28

26 августа на Майдане Незалежности состоялся марш-парад военных оркестров, посвященный празднованию 15-летия Независимости Украины. (укр.)

Сьогодні, 26 серпня о 12.00, з нагоди 15-ї річниці Незалежності України у Києві, на головній вулиці країни - Хрещатику - розпочалося яскраве музичне святкове дійство, яке цього року було перенесено з 24 серпня у зв'язку з трагічною катастрофою російського літака Ту-154 у Донецькій області.

Своє мистецтво перед керівництвом держави та її Збройних Сил, киянами і гостями столиці у день всенародного свята продемонстрували музиканти військових оркестрів Збройних Сил України та інших військових формувань, зведених у колектив з 1100 осіб.

Серед почесних гостей марш-параду військових оркестрів були віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник, голова Секретаріату Президента України Олег Рибачук, тимчасово виконуючий обов'язки міністра оборони України Леонід Поляков, начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Кириченко, заступники глави оборонного відомства Володимир Терещенко та Володимир Пасько, Київський міський голова Леонід Черновецький, високі посадові особи Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, представники державних органів влади та громадських організацій.

Урочистості на майдані Незалежності розпочала рота почесної варти Збройних Сил України. За встановленою багаторічною традицією відкривала парад військових оркестрів рота барабанщиків Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Цей військовий навчальний заклад створений у 1992 році на базі Київського суворовського військового училища. З червня 1998 року заклад носить ім'я Івана Богуна. Начальником ліцею є генерал-майор Леонід Кравчук.

Серед тих, на кого командування ліцею закликає рівнятися нинішніх вихованців, - міністр оборони України Анатолій Гриценко, командувач військами Ленінградського військового округу Збройних Сил Росії генерал армії Валентин Бобришев, генерал-полковник ЗС Росії у відставці Олександр Ковтунов, генерал-майор ЗС України, Герой Радянського Союзу Ігор Плосконос та інші.

Загалом у святі взяли участь 80 військових ліцеїстів та колектив військового оркестру навчального закладу під керівництвом лейтенанта Андрія Бондаря. Цей музичний колектив існує з 1942 року, від дня створення Суворовського училища.

Право виступити першими серед військових оркестрів було надано колективу військового оркестру Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який очолюють художній керівник, заслужений діяч мистецтв Автономної Республіки Крим капітан 2-го рангу Валерій Костяников та військовий диригент - капітан 3-го рангу Андрій Висовень.

Оркестр ВМС ЗС України успішно виступав у багатьох країнах світу, у тому числі у Франції, Нідерландах, Туреччині та Німеччині. Колектив виконує твори від класики до джазу, але основу репертуару складають пісні та марші, через які передається сутність і дух нового Українського флоту.

На святі були широко представлені військові оркестри вищих військових навчальних закладів. Серед них оркестр Полтавського військового інституту зв'язку. Він створений у 1968 році. За період існування оркестру своє життя з військовою музикою поєднали більше 100 музикантів та 5 військових диригентів.

Оркестр Житомирського військового інституту радіоелектроніки створений у 1938 році у Севастополі. У 1982 і 1989 роках колектив виборював перше місце на конкурсах військових оркестрів у Львові та Чернігові. З 1999 року є постійним учасником військових парадів у Києві. Начальник оркестру - військовий диригент старший лейтенант Максим Гусак.

А ось оркестр Сумського військового інституту ракетних військ і артилерії імені Богдана Хмельницького по праву вважається найстарішим у Збройних Силах України, адже йому виповнилося 80 років. Військові музиканти оркестру проводять значну роботу щодо патріотичного й естетичного виховання курсантів та мешканців міста Суми. Колектив неодноразово демонстрував своє мистецтво за кордоном. Є постійним учасником міжнародного фестивалю "Сурми Конституції", що проводиться в обласному центрі. Оркестр очолює старший лейтенант Максим Зінченко.

Військовий інститут Національного університету "Львівська політехніка" імені гетьмана Петра Сагайдачного представив оркестр військово-диригентської кафедри цього ВВНЗ, на якій сьогодні працюють досвідчені науково-педагогічні працівники: доктори наук-професори, кандидати наук-доценти, заслужені діячі мистецтв України, заслужені артисти України та заслужені працівники культури України. Ними розроблено 6 монографій, понад 40 навчальних посібників та більше 50 методичних розробок і рекомендацій. На кафедрі майбутні військові диригенти вивчають 43 спеціалізовані дисципліни, набуваючи знань та навичок, які знадобляться їм у подальшій службі. На кафедрі створені творчі колективи: духовий оркестр, хор, диксиленд, біг-бенд, троїсті музики, які неодноразово ставали лауреатами міжнародних фестивалів та конкурсів у Польщі, Франції, Німеччині, Голландії та Австрії.

Військовий оркестр двічі ордена Червоного Прапору військового інституту телекомунікації та інформатизації Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" створений у 30-ті роки минулого століття. На п'ятому республіканському огляді культури посів перше місце. З липня 1986 по лютий 1988 року оркестр здійснив десятки виїздів з концертними програмами в райони, розташовані у безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС. В колективі працювали видатні діячі музичного мистецтва, на досвіді яких виховується нинішнє покоління військових музикантів.

У серпні 1977 року на базі Військової академії Протиповітряної оборони Сухопутних військ було створено військовий оркестр, правонаступником якого є військовий оркестр Національної академії оборони України. Зараз колектив очолює військовий диригент Андрій Москва. Оркестр бере активну участь у військових парадах, конкурсах духових оркестрів, ставши лауреатом одного з таких заходів у 1996 році.

В процесі реформування Збройних Сил України багато творчих колективів трансформовані в Центри військово-музичного мистецтва. Вони розташовані у Львові, Вінниці, Одесі та Чернігові.

Військовий оркестр Львівського Центру військово-музичного мистецтва створений у 2006 році на базі 8-го військового оркестру штабу Західного оперативного командування, який був заснований у 1942 році. Колектив - учасник багатьох Всеармійських конкурсів військових оркестрів, лауреат третьої премії на конкурсі 1988 року, учасник міжнародних фестивалів духової музики в Хорватії, Польщі, Угорщині, Нідерландах, Німеччині, Данії. В репертуарі оркестру твори української та світової класики, особлива увага приділяється українському музичному фольклору. Начальник оркестру - старший лейтенант Ігор Кузик.

Військовий оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України розташований у Вінниці. Оркестр сформований у листопаді 1997 року, брав участь у багатьох міжнародних конкурсах і тільки цього року виступив у 19 містах Німеччини. У складі оркестру групи біг-бенд та диксиленд. У 2003 році колектив брав участь у творчому звіті Вінницької області в Національному палаці Україна. Начальник Центру - майор Ігор Биковський.

Військовий оркестр Одеського центру військово-музичного мистецтва заснований у 1960 році. На базі оркестру були поставлені опери П.Чайковського "Євгеній Онєгін", С.Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм". Відомий композитор Дмитро Шостакович говорив про оркестр, що високий рівень гри музикантів, ансамблева злагодженість оркестрових груп дає змогу виконувати твори на високому професійному рівні. Вершиною творчої діяльності оркестру стала перемога на Всеармійському конкурсі військових оркестрів у 1988 році. Керує колективом Центру підполковник Віктор Семенов.

Військовий оркестр Чернігівського Центру військово-музичного мистецтва Сухопутних військ ЗС України розпочав свою творчу біографію у 1998 році як 7-й оркестр штабу Північного оперативного командування. Від самого початку існування колектив веде активну концертну діяльність. Неодноразово давав концерти за кордоном, зокрема в Росії, Чехії та Німеччині. Оркестр підготував новий проект "Polly-ART", коли при виконанні живий звук поєднується з рухом танцю та акторською майстерністю артистів балету, який створений при Центрі. Оркестр може трансформуватися у малі музичні форми: квінтет древніх духових інструментів (зустріч гостей, участь у презентаціях), брас-квінтет (виконання популярних класичних та естрадних творів з елементами шоу), диксиленд (джазові стандарти, блюзи), рок-гурт (український поп-рок в авторському виконанні).

Традиційно у марш-параді взяв участь заслужений колектив України Зразково-показовий оркестр ЗС України, який представив десятихвилинну шоу-програму "Мій рідний край". Оркестр сформований у травні 1992 року на базі оркестру штабу Київського військового округу, який веде історію з 1945 року. Колектив оркестру зробив великий внесок в пропаганду музичного мистецтва, розвиток і вдосконалення військово-оркестрової служби, носить звання Заслуженого колективу України. Його музика звучить з грамплатівок, магнітофонних стрічок, що зберігаються у фонотеках Українського радіо. Колектив брав участь у створенні нової редакції Гімну України і першим його виконав. Він є учасником багатьох міжнародних музичних заходів, постійно бере участь у різноманітних військових церемоніалах, шоу-спектаклях, концертах.

Окреме місце у марш-параді було відведене зведеному військовому оркестру Міністерства Внутрішніх справ України у складі оркестру Головного управління Внутрішніх військ МВС України, оркестру Головного управління МВС України по м. Київ і Київській області та оркестру Київського національного університету внутрішніх справ України. Творчі колективи відповідно очолюють капітан Ілля Дудкін, підполковник міліції Володимир Абрамов, підполковник міліції заслужений діяч мистецтв України Віктор Губаренко та майор міліції Володимир Батурин. Очолює зведений оркестр військовий диригент, начальник військово-оркестрової служби Внутрішніх військ МВС України підполковник Сергій Щербань. Оркестри МВС України постійно беруть участь у фестивалях і конкурсах оркестрів, виступають на провідних концертних майданчиках України та Києва.

Серед 1100 військових музикантів було чимало творчих колективів, які приїхали до Києва з різних куточків України, щоб взяти участь у святковому марш-параді. Це оркестри військових частин з Кіровограда, Рівного, Тернополя, Василькова, Бердичева, Новоград-Волинського, Кременчука, Білої Церкви, Броварів, Гостомеля.

Київський гарнізон представили оркестри Почесної варти Міністерства оборони України, 101-ї бригади охорони Генерального Штабу ЗС України та Першого Президентського полку.

Велику підготовчу і репетиційну роботу до свята виконало Військово-музичне управління Генерального штабу Збройних Сил України, яке очолює начальник Військово-музичного управління - головний військовий диригент Генерального штабу ЗС України народний артист України генерал-майор Володимир Деркач.

Щороку військові музиканти беруть участь у різноманітних заходах від традиційних військових церемоній до офіційних прийомів військових делегацій. Військові оркестри забезпечують музичний супровід урочистих святкувань, фестивалів, військових парадів з нагоди Дня Незалежності України та Дня Збройних Сил України, численних спортивних заходів. Щороку вони проводять більше 34 тисяч заходів. Дефіле оркестрів, марш-паради, шоу-програми перетворилися у видовищні яскраві виступи, які захоплюють глядачів. Все це викликає патріотичні почуття, гордість за країну та її Збройні Сили.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також