Парламент ратифицировал соглашение между Украиной и Северным инвестиционным банком

14.09.2006, 16:22

Верховная Рада Украины ратифицировала Рамочное соглашение между Украиной и Северным инвестиционным банком. (укр.)

Рамковою угодою передбачено, що Північний інвестиційний банк-може, відповідно до цієї угоди, вільно здійснювати на території України діяльність, передбачену Статутом Банку, згідно із законами та нормативно-правовими актами України. Також Банк на території України провадить свою діяльність у режимі, який надається міжнародним фінансовим організаціям і є найбільш сприятливим для будь-якої такої діяльності.

Згідно зі Статутом, ПІБ може здійснювати кредитування проектів як у державному, так і приватному секторах. Проектні інвестиційні кредити, як правило, надаються під державній гарантії, але можуть бути надані кредити і без державних гарантій, зокрема на інвестування інфраструктури приватного сектору. Як правило, обсяги коштів, що виділяє Банк, не перевищують 50% від загальної вартості проекту. Поряд із цим, сучасна політика ПІБ полягає, зокрема, в тому, що Банк самостійно здійснює пошук додаткових зовнішніх джерел фінансування. З цією метою ПІБ тісно співпрацює в Європі з такими установами, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Північна фінансова корпорація з питань захисту навколишнього середовища та Північний фонд розвитку. Крім цього, Банк може залучати кошти агентств з гарантування експортних кредитів та комерційних банків.

При фінансуванні проектів за межами Північного регіону, ПІБ, як правило, надає середньо- та довготермінові кредити строком до 20 років. До графіка погашення може входити пільговий період на 5 років за рішенням Банку. Умови фінансового співробітництва є стандартними та однаковими для всіх країн - отримувачів кредитних коштів. Кредити надаються за фіксованою або плаваючою відсотковою ставкою, яка залежить від вибору валюти позичальником та оцінки Банком ризиків за проектом.

Відповідний проект закону (реєстр. N0007) розглянув Комітет з питань фінансів і банківської діяльності.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также