Парламент принял закон "О государственном регулировании деятельности в сфере трансфера технологии"

15.09.2006, 12:03

Верховная Рада Украины приняла Закон "О государственном регулировании деятельности в сфере трансфера технологии" с предложениями Президента Украины. (укр.)

У представлених Пропозиціях Президента України наведено, що на трансфер технологій, який здійснюється за пріоритетними напрямами інноваційної діяльності загальнодержавного рівня, встановлюється цільове субсидіювання у розмірах суми податку на прибуток підприємств, одержаного від впровадження відповідних технологій та суми ввізного мита, що нараховується згідно з митним законодавством України при ввезенні в Україну для реалізації проектів трансферу технологій, устаткування, обладнання та комплектуючих, а також матеріалів, що не виробляються в Україні.

Таким чином, зазначається у пропозиціях, ці субсидії фактично є податковими пільгами, які будуть враховуватись у повному обсязі при визначенні цільових субсидій з Державного бюджету України. При цьому, датою набрання чинності Законом (крім окремих його статей), в тому числі статтею 22, визначено день його опублікування.

Це не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України, за якою закони України, які впливають на формування доходної частини бюджетів, повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому. В іншому разі норми відповідних законів, що впливають на формування доходної частини бюджетів, застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, наступного за плановим.

За таких обставин, враховуючи, що законом джерел компенсації відповідних втрат бюджету, як того вимагає частина друга статті 27 Бюджетного кодексу України, не визначено, пропоновані положення не відповідають закріпленому в частині третій статті 95 Конституції України та пункті 2 частини першої статті 7 Бюджетного кодексу України принципу прагнення держави до збалансованості бюджету.

З огляду на викладене пропонується датою набрання чинності положень статті 22 закону визначити 1 січня 2007 року, у зв'язку з чим у пункті 1 розділу ІV "Прикінцеві положення" Закону слова та цифри "та статті 20, яка набирає чинності з 1 січня 2007 року" замінити словами та цифрами "та статей 20, 22, які набирають чинності з 1 січня 2007 року".

Комітет з питань науки i освіти розглянув відповідний проект закону (реєстр. N0811).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также