Парламент внес изменения в Закон "О Национальном банке Украины"

15.09.2006, 14:55

Верховная Рада Украины приняла за основу проект закона "О внесении изменений в Закон "О Национальном банке Украины". (укр.)

Метою розроблення цього законопроекту є необхідність правового вдосконалення питання про посилення незалежності Національного банку України, його керівних органів, зміни строку повноважень Голови Національного банку України, конкретизація підстави його звільнення та усуває окремі передумови можливого конфлікту інтересів у роботі певних категорій службовців Національного банку України.

При обговоренні проекту (реєстр. N1039) в Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності виникло ряд зауважень до статті 1 законопроекту в частині заборони обрання членом Ради Національного банку України народного депутата України та належності членів Ради Національного банку України до політичних партій, а також щодо визначення додаткових підстав припинення повноважень членів Ради Національного банку, зокрема у разі: "невідповідності діяльності члена Ради Національного банку вимогам закону або втрата ним бездоганної ділової репутації" та "систематичного ухилення члена Ради Національного банку від участі в засіданнях Ради Національного банку".

Враховуючи зауваження народних депутатів та висновок Головного науково-експортного управління Апарату Верховної Ради України стосовно неузгодженості запропонованих змін діючому законодавству в частині обмеження конституційних прав громадян в належності до політичних партій, а також щодо більш чіткого визначення додаткових підстав припинення повноважень членів Ради Національного банку, Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

При підготовці в Комітеті законопроекту до другого читання буде розглянуто питання щодо доцільності перебування народного депутата України членом Ради Національного банку України та більш детально виписати причини припинення повноважень членів Ради Національного банку України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также