Руководитель украинского МИД выступил на сессии ГА ООН

26.09.2006, 11:55

25 сентября 2006 года министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк выступил на 61-й сессии Генеральной Ассамблее ООН в Нью-Йорке (США). (укр.)

Під час виступу Б. Тарасюк порушив перед Обєднаними Націями питання про необхідність визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом проти українського народу. Міністр закордонних справ України наголосив, що прийняття такого рішення мало б виключно важливе значення для усіх країн, які сповідують принципи демократії та поваги до людської особистості, та стало б свідченням вірності своїм міжнародним зобовязанням, підтвердило б готовність протистояти будь-яким проявам тоталітаризму, масових та грубих порушень прав людини, новим випадкам геноциду, які, на жаль, досі не викорінені.

Глава зовнішньополітичного відомства України подякував країнам, парламенти яких визнали Голодомор актом геноциду проти українського народу та вшанували память його жертв. Міністр закордонних справ зазначив, що прийняття таких рішень знаходить позитивний відгук у нашій країні та отримує широкий міжнародний резонанс.

Б. Тарасюк також висловив вдячність країнам, які підтримали пропозиції України щодо включення питання щодо збройних конфліктів, що затяглися, у регіоні ГУАМ та їх наслідків для міжнародного миру, безпеки та розвитку до порядку денного 61-ї сесії ГА ООН.

Б. Тарасюк з трибуни ООН заявив, що Україна поряд з міжнародною спільнотою не визнає легітимності нещодавно проведеного референдуму в Республіці Молдова, та наголосив на безпідставності спроб використання косовського сценарію як прецеденту для вимог незалежності самопроголошеними режимами.

Міністр закордонних справ України підкреслив, що наша держава вважає за честь бути обраною до складу Ради з прав людини і готова працювати в цьому органі спільно з іншими державами. Зміцнення демократії, верховенства права, захисту прав людини, а також інших фундаментальних прав та свобод людини є фундаментальними основами зовнішньої та внутрішньої політики України, - наголосив Б. Тарасюк.

Виступ міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка на 61-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, м. Нью-Йорк, США, 25 вересня 2006 року.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також