МИД Украины возмущено комментарием МИД России

29.09.2006, 11:19

Пресс-служба Министерства иностранных дел Украины сделало заявление в связи с комментарием Департамента информации и прессы Министерства иностранных дел Российской Федерации от 27 сентября 2006 года относительно так называемой дискриминации русского языка в Украине. (укр.)

Міністерство закордонних справ України обурене тоном та змістом коментаря Департаменту інформації та преси МЗС РФ, оприлюдненого 27 вересня ц. р., щодо так званої дискримінації російської мови в Україні.

Взятий Міністерством закордонних справ Російської Федерації повчальний тон, безпідставні звинувачення та облудлива аргументація, яка міститься в коментарі, не можуть розцінюватися інакше, як чергова спроба прямого втручання у внутрішні справи нашої держави.

Тому ми рішуче відкидаємо звинувачення на адресу центральних органів влади та органів місцевого самоврядування України у начебто примусовому витісненні російської мови з різних сфер громадського життя.

Наполягаючи на особливому статусі російської мови в Україні, офіційна Москва чомусь не згадує про те, що в Росії є лише одна державна мова - російська. Це закріплено в Конституції РФ, в Законі про державну мову РФ та інших законодавчих актах.

Українська мова, у свою чергу, закріплена в Конституції України та у відповідних законодавчих актах нашої держави як державна мова. Тому, відповідаючи на коментар Департаменту інформації та преси МЗС РФ, закликаємо російську сторону з повагою ставитися до законів України, як це передбачено міжнародною практикою.

Вважаємо чергові безпідставні звинувачення МЗС РФ деструктивними та закликаємо припинити розігрувати мовну карту як метод впливу на внутрішньополітичну ситуацію в нашій державі.

Хочемо ще раз наголосити питання про російську мову в Україні не стоїть на порядку денному українсько-російських відносин. Це треба раз і назавжди запам'ятати і з цього виходити при розбудові взаємовигідних, рівноправних, партнерських відносин.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також