В Киеве прошла международная конференция "Культура безопасности на АЭС Украины"

30.09.2006, 13:32

Атомщики украинских и зарубежных АЭС обсудили вопросы постоянного роста культуры безопасти на атомных станциях в Киеве на ІII межнародной конференции ГП НАЭК "Энергоатом". (укр.)

27-28 в Кієві відбулась ІII міжнародна конференція ДП НАЕК "Енергоатом" "Культура безпеки на АЕС України" під головуванням президента Компанії Юрія Недашковського. У роботі Конференції взяли участь представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Мінпаливенерго, Державного комітету ядерного регулювання, Московського центру ВАО АЕС, українських та іноземних АЕС з культури безпеки - понад 200 фахівців, які працюють в галузі атомної енергетики.

В ході Конференції обговорювались теми щодо ролі регулюючого органу Державного комітету з ядерного регулювання у підвищенні та оцінці культури безпеки; ролі керівника у забезпеченні безпеки роботи АЕС; метод оцінки культури безпек за підходом МАГАТЕ тощо. Також аналізувалися поточний рівень безпеки на українських атомних електростанціях та процес підвищення безпеки енергоблоків АЕС.

Зокрема, представник Словацької АЕС "Богуніце" пан Войцех Адамовський поділився досвідом щодо культури безпеки на АЕС протягом зняття з експлуатації. Досвідом з роботи з культури безпеки на АЕС Швеції поділилася пані Гелен Бігун, експерт з управління людським ресурсом Компанії ES-konsult.

Підбиваючи підсумки Конференції президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський зазначив, що за двадцять років відтоді в МАГАТЕ було сформовано новий концептуальний підхід до визначення культури безпеки АЕС як поняття, що містить не лише технічні, але й психологічні, професійні аспекти діяльності людини, цей термін набув більш глибокого значення. "Присутність на конференції представників атомної галузі Франції, Бельгії, Швеції є підтвердженням того, що культура безпеки не має національних рамок", - підкреслив Юрій Недашковський. За його словами, розвиток та вдосконалення культури безпеки неможливі без виконання низки наукових досліджень, про що йшлося у доповідях Обнінського науково-дослідницького центру "Прогноз".

"Виступи представників МАГАТЕ, ДКЯРУ, атомних станцій продемонстрували, що розвиток культури безпеки - це в великій мірі постійна робота на місцях. Саме ця практична робота дозолить реалізувати на атомних електростанціях принципи прихильності культури безпеки в експлуатації АЕС; забезпечення пріоритету життя та здоров'я людей по відношенню до результатів виробничої діяльності; постійне підвищення високого рівня кваліфікаційної та психологічної підготовки персоналу з метою гарантування безпечної роботи АЕС, і для яких засади безпеки є пріоритетом та внутрішньою потребою, що призводять до самоконтролю під час виконання усіх робіт", - зазначив у своєму виступі президент "Енергоатому".

Конференція продемонструвала, що з кожним роком культура безпеки на АЕС розвивається та вдосконалюється, стає одним з найголовніших елементів забезпечення безпеки", - наголосив Юрій Недашковський.
По материалам пресс-релиза ГП НАЭК "Энергоатом".

Читайте також

Читайте также