На прошлой неделе парламент рассмотрел 74 вопроса

15.01.2007, 12:02

Верховная Рада Украины подвела итоги законодательной деятельности за сессионную неделю 9-12 января. (укр.)

Протягом тижня розглянуто 74 питання.

Подолано вето Президента на закони:

"Про Кабінет Міністрів України",

"Про внесення змін до Земельного кодексу України" (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів),

"Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Прийнято в цілому закони:

"Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2006-2015 роки". Основною метою прийняття зазначеного Закону є необхідність затвердження основних засад розвитку у 2006-2015 роках інформаційного суспільства в Україні, прискорення впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в усі сфери життєдіяльності українського суспільства.

"Про антарктичну діяльність". Прийняття закону зумовлено необхідністю правового та організаційного врегулювання діяльності, що пов'язана з виконанням міжнародних зобов'язань України щодо Антарктики, проведенням наукових досліджень в антарктичному регіоні та використанням їх результатів і можливостей антарктичної діяльності в інтересах національної економіки, науки та освіти.

"Про захист персональних даних". Основною метою прийняття зазначеного Закону є необхідність створення належних правових і організаційних умов для збору та використання інформації персонального характеру.

"Про внесення змін до Закону України "Про господарські товариства" (щодо зниження планки кворуму проведення загальних зборів господарського товариства)". Метою прийняття закону є зниження планки кворуму проведення загальних зборів господарського товариства з більш як 60% голосів до більш як 50%. Одним з головних завдань закону є усунення перешкод, що створені існуючими законодавчими нормами, в реалізації прав простої більшості учасників (засновників) господарського товариства приймати рішення на загальних зборах акціонерів (учасників), проблеми навмисного блокування міноритарними акціонерами проведення загальних зборів, а також відповідність міжнародним стандартам та досвіду у зазначеній сфері правовідносин.

"Про внесення зміни до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України". Закон передбачає внесення зміни до ст. 81 ЦПК, доповнивши її частиною п'ятою, якою передбачити звільнення від оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення у справах, в яких у випадках, визначених законом, представництво інтересів громадянина або держави в суді здійснюють органи прокуратури.

"Про внесення змін до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні". Законом уточнюється склад суб'єктів зберігання зерна шляхом включення до його переліку сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

"Про внесення зміни до статті 108 Митного кодексу України". Предметом правового регулювання цього закону є взаємовідносини митних органів і суб'єктів господарювання, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, під час розміщення товарів і транспортних засобів на тимчасове зберігання під митним контролем на складах тимчасового зберігання або складах організацій - отримувачів гуманітарної допомоги до їх випуску відповідно до обраного митного режиму.

"Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо надання попередньої згоди Фонду державного майна України на відчуження державного майна)". Законом запроваджуються вимоги щодо додаткового погодження в установленому порядку з Фондом державного майна України відчуження державними підприємствами нерухомого майна, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, а також встановлення Кабінетом Міністрів України порядку відчуження суб'єктами господарювання державного майна, яке належить до основних фондів. Крім того, законом установлюються лише конкурентні засади продажу державних основних фондів та усуваються суперечності, які на сьогодні мають місце у нормах, встановлених Господарським кодексом України, стосовно повноважень державного комерційного підприємства розпоряджатися основними фондами. Законом передбачається внести зміни до статей 75 та 77 Господарського кодексу України в частині додаткового погодження в установленому порядку з Фондом державного майна України відчуження державними комерційними та казенними підприємствами нерухомого майна, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, а також до статті 141 Господарського кодексу України в частині встановлення загальних норм та вимог (в тому числі і запровадження порядку) щодо відчуження суб'єктами господарювання державного майна, яке належить до основних фондів і використовується у сфері господарювання. Крім того, вносяться зміни до статті 75 Господарського кодексу України в частині встановлення загальних норм щодо обмеження державного комерційного підприємства розпоряджатися закріпленими за ним основними фондами.

"Про державні нагороди, якими відзначені трудові колективи, навчальні заклади, об'єднання громадян, військові частини і з'єднання". Законопроектом пропонується встановити, що державні нагороди трудових колективів, навчальних закладів, об'єднань громадян, військових частин, які об'єднуються чи реорганізуються, передаються їх правонаступникам, а в разі ліквідації музеям у порядку, який має встановити Кабінет Міністрів України.

"Про внесення зміни до статті 33 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад". Законом пропонується у статті 33 "Охорона трудових та інших прав депутата місцевої ради" Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" внести доповнення про те, що час, який колишній депутат тимчасово не працював у зв'язку з неможливістю надати йому попередню або рівноцінну роботу - зараховується до загального і безперервного стажу роботи за спеціальністю, але не більше одного року.

"Про внесення змін до деяких законів України (щодо державної реєстрації)". Законом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та встановити адміністративну відповідальність реєстраторів за вимогу непередбачених законодавством документів для реєстрації фізичних та юридичних осіб, за порушення строків державної реєстрації, за порушення строків передачі відомостей про вчинення реєстраційних дій відповідним органам статистики, податкової служби а також в інших випадках. Крім того, документом вдосконалюються окремі положення Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та надати можливість уповноваженій заявником особі подавати документи для державної реєстрації та інш.

"Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України".

"Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад".

"Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо запровадження прозорих механізмів продажу земельних ділянок, набуття права оренди на земельні ділянки) ".

"Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки про економічне співробітництво".

"Про ратифікацію Угоди про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) між Україною та Європейським співтовариством, його державами-членами".

Прийнято з пропозиціями Президента України закони:

"Про перелік об'єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2007 році";

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки"

Прийнято Постанови:

про призначення Радченка В.І. на посаду віце-прем'єр-міністра України;

про стан і перспективи розвитку загальної середньої освіти в Україні;

про інформацію Кабінету Міністрів України щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань "Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб";

про звіт Тимчасової слідчої комісії з питань вивчення ситуації, що склалася у зв'язку з проведенням 26 листопада 2006 року позачергових виборів Кіровоградського міського голови та фактами порушень виборчого законодавства України;

про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), проблеми та перспективи";

про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питання порушення законодавства під час проведення виборів до органів місцевого самоврядування в м. Черкаси у 2006 році;

про дострокове припинення повноважень народного депутата України О. Лукаш;

про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації";

про зміни у складі Ради Національного банку України;

про проведення парламентських слухань на тему: "Про інтенсифікацію співробітництва України з Європейським Союзом у рамках єврорегіонів та перспективи транскордонного співробітництва";

про проведення парламентських слухань на тему: "Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації";

про проведення у Верховній Раді України парламентських слухань на тему: "Про стан дотримання в Україні прав профспілок та організацій роботодавців відповідно до Конвенції Міжнародної організації праці N87 "Про свободу асоціації та захист прав на організацію";

про призначення окремих позачергових виборів сільських голів і Снігурівського міського голови;

про утворення Державного комітету України у справах ветеранів;

про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для вивчення питань аналізу стану додержання Конституції та законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб, суб'єктів владних повноважень.

За основу прийнято законопроекти:

про парламентську опозицію;

про внесення змін до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;

про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення";

про морські порти;

про внесення змін до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення";

про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння будівництву;

про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ;

про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України;

про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" (щодо установчих договорів);

про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків);

про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації.

Заслухано інформацію

про підсумки проведення відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2006 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2007 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также