Завершила свою работу очередная сессия ПАСЕ

29.01.2007, 12:41

Первая часть очередной сессии Парламентской ассамблеи Совета Европы 2007 года, в работе которой приняла участие Постоянная делегация Верховной Рады Украины в ПАСЕ, завершила работу 26 января. (укр.)

Сесія розглянула багато важливих і доленосних питань як для Європи в цілому, так і для України зокрема.

ПАРЄ багато уваги приділила проблематиці дотримання в державах-членах Ради Європи свободи слова, боротьби з розповсюдженням ВІЛ/СНІД, боротьби з проявами різних форм насильства проти дітей та жінок, загрози використання енергетичних поставок як інструменту політичного тиску, ситуації в Косово.

За результатами дебатів з питань порядку денного, у яких взяли участь члени Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, Асамблея ухвалила низку резолюцій та рекомендацій.

За словами керівника української делегації Віталія Шибка, "кожного разу, коли українські депутати висловлювали свою думку з точки зору українського парламентаря, вони дбали не тільки про те, як вирішуватиметься те чи інше питання в Україні, але й в Європі".

В. Шибко підкреслив, що члени Постійної делегації активно працювали у комітетах Асамблеї, їх виступи торкалися гострих проблем - загрози життю та свободі слова журналістів, енергозабезпечення, викорінення всіх форм насильства. Він висловив сподівання, що наступні сесії Асамблеї розглядатимуть питання порядку денного, ініційовані українськими депутатами.

Український політик зазначив, що подекуди "важко сформулювати якусь загальну думку від делегації", оскільки "кожен з депутатів належить до певної політичної групи" не тільки в українському парламенті, але й у ПАРЄ. Тому, констатував він, кожен депутат у своїх виступах "керувався певною мірою" загальними принципами, притаманними окремій політичній групі. Разом з тим, В. Шибко заявив, що "це і є та демократична ситуація, яка існує у Раді Європи".

При цьому керівник делегації наголосив, що "яка б не була політична група, вона дбає про необхідність подальшої розбудови цієї впливової організації". При цьому В. Шибко підкреслив: "Нам треба шукати можливість висловлювати загальну думку щодо європейської розбудови, керуючись інтересами України і розуміючи, що Європа наш спільний дім".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також