Ход ликвидации аварии в Керченском проливе

19.11.2007, 14:49

17 и 18 ноября работниками Государственной Азово-Черноморской экологической инспекции в ходе мониторинга акватории Керченского пролива и в местах затопления суден Российской Федерации, в районе затонувшей носовой части танкера "Волгонефть 139" было обнаружено нефтевое пятно в виде шлейфа, который распространяется в направлении побережья Керченского пролива (ориентировочно в направлении мыса Такиль-мыса Малый). (укр.)

При подальшому візуальному обстеженні акваторії Керченської протоки та місць затоплення суден, нафтової плівки не виявлено. Під час обстеження відібрано проби морської води з акваторії Керченської протоки .

За результатами водолазного обстеження т/х "Ковель" встановлено, що судно має пробоїну у борті, кришки двох трюмів зірвані, у зв.язку з чим, сірка з трюмів судна, під дією течії, потрапляє у морське середовище. При цьому, за інформацією, отриманою українською стороною від російської сторони, водолазне обстеження т/х "Нахічевань", затонулого у територіальних водах Російської Федерації, виявило аналогічну ситуацію . сірка з трюмів повністю вимита течією, у зв.язку з повною відсутністю кришок трюмів.

За результатами моніторингу прибережної частини акваторії Керченської протоки, в адміністративних межах м. Керч забруднено нафтопродуктами: - кутова частина затоки біля фортеці Єнікале; - прибережна територія, прилегла до селища Глейки; - територія прибережної смуги від Аршинцевської коси до сел.Героєвське.

На південному узбережжі о. Тузла зафіксовано забруднення прибережної смуги окремими скупченнями нафтопродуктів чорного кольору діаметром 0,05- 0,1 м. довжиною у 7 км.

На водній поверхні, вздовж північного берега о. Тузла від гирла лиману у північно-західному напрямку до причалу бази відпочинку Керченського МТП, зафіксовано смугу нафтопродуктів у суміші з морською травою довжиною 2500 м, шириною від 1 до 3 м.

Біля причалу бази відпочинку Керченського МТП зафіксовано забруднення прибережної смуги нафтопродуктами у суміші з морською травою довжиною 90 м, шириною від 2 до 6 м.

Проведеним моніторингом морської акваторії прилеглої до місця аварії т/х "Вера Волошина" (Судакська бухта) встановлено забруднення нафтопродуктами водної поверхні, загальною площею 3,58 кв. м. Складено відповідний акт, відібрано пробу морської води для проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин.

За результатами аналітичних досліджень встановлено перевищення ГДК по нафтопродуктам в 1,6 рази.

Моніторинг морської акваторії прилеглої до місця аварії т/х "Хаджі Ізмаїл" у м. Севастополь (бухта Козача) не виявив забруднення водної поверхні. Аналіз відібраних проб морської води не виявив вмісту в них шкідливих речовин.

18 листопада працівниками Інспекції проведено аналітичні дослідження проб морської води, відібраної 17 листопада у Керченській протоці, у тому числі в районах аварій суден Російської Федерації. Встановлено перевищення ГДК нафтопродуктів лише в районі аварії т/х "Ковель" в 2,4 рази.

Результати аналізів проб морської води на вміст нафтопродуктів, які відібрані біля о. Тузла 17 листопада, виявили перевищення ГДК нафтопродуктів по пробам в районі причалу порту від 24,6 до 28,2 разів.

Результати аналізів проб морської води на вміст нафтопродуктів, які відібрані біля Аршинцевської коси та селища Жуківка 17 листопада виявили перевищення ГДК нафтопродуктів по пробам від 5,8 до 8,4 разів.

З ранку 18 листопада працівники Інспекції знаходяться на о. Тузла, де здійснюють контроль за ходом виконання робіт зі збору нафтопродуктів на узбережжі, і відбирають проби морської води для проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин.

Працівниками Інспекції впродовж дня здійснювався контроль екологічного стану о. Тузла та ходу виконання робіт із збору нафтопродуктів на узбережжі острова. Відібрані проби морської води для проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин. Фактів додаткового забруднення о. Тузла нафтопродуктами 18.11.2007 р. не зафіксовано.

Продовжуються роботи з локалізації та ліквідації забруднення акваторії Керченського морського порту "Камиш .Бурун". Загальна площа забруднення складає 420 кв. м.

Під час проведення обстежень встановлено, узбережжя м. Керч забруднено сумішшю нафтопродуктів з морськими водоростями, загальною довжиною орієнтовно 4500 м, та шириною від 0,1 до 1,5 м (від санаторію "Київ" до причалу .251 б).

Результатами перевірок зафіксовано, що прибережна територія від рибколгоспу "Перлина моря" до селища Героєвське очищена від забруднення в повному обсязі, орієнтовна кількість зібраної суміші сміття, піску та нафтопродуктів склала 25 тон.

Станом на 19:00 18.11.2007 р. в Інспекцію не надходило даних від російської сторони про кількісні та якісні характеристики вантажів, що знаходяться на затоплених судах Російської Федерації в Керченській протоці та повні реквізити про їх судновласників, наявність на них паливно-мастильних матеріалів.

Моніторинг морської акваторії, прилеглої до місця аварії т/х "Хаджі Ізмаїл" у м. Севастополь (бухта Козача) та т/х "Вера Волошина" (Судакська бухта), не виявив забруднення морського середовища.
По материалам пресс-службы Минприроды.

Читайте також