Продолжаются работы по ликвидации последствий шторма

20.11.2007, 13:41

Минприроды информирует о состоянии работ по ликвидации чрезвычайной ситуации, сложившейся в Керченском проливе. (укр.)

Мінприроди продовжує інформування щодо стану ліквідації надзвичайної ситуації, що склалася у Керченській протоці, в районі м. Судак (мис Меганом), м. Севастополь (бухта Козача) та смт. Чорноморськ 11 листопада 2007 р., а також щодо результатів моніторингу довкілля.

Інформація станом на 19:00 19.11.2007.

За результатами моніторингу узбережжя Керченської протоки від мису Такіль (на півдні Керченської протоки) до мису Казантип (Азовське море), навколо Керченського півострова, працівниками Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції, Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря та громадськими інспекторами з охорони довкілля встановлено наступне.

Зафіксовано забруднення нафтопродуктами у суміші з водоростями:

- прибережної захисної смуги Азовського моря в районі селища Підмаячне від пансіонату "Світло маяка" до пансіонату поромної переправи довжиною 800 метрів та шириною 0,5 метра;

- прибережної захисної смуги Азовського моря в районі Юркінської бухти від човнового кооперативу "Чайка" до мису Тархан довжиною 7000 метрів та шириною від 0,5 до 1 метра;

- прибережної захисної смуги Керченської протоки в районі фортеці "Єнікале" (сел. Сипягіно) довжиною 20 метрів та шириною 0,5 метра;

- прибережної захисної смуги Азовського моря в районі селища Опасне біля рибколгоспу "ім. Войкова" довжиною 10 метрів та шириною 0,5 метра.

Від мису Такіль до Аршинцевської коси (Керченська протока) забруднення прибережної захисної смуги не встановлено.

В ході перевірок виконання органами місцевого самоврядування та виконавчої влади приписів Інспекції стосовно очищення забруднених територій встановлено, що Керченською міською радою ліквідовано забруднення пляжу "Молодіжний". Забруднюючі речовини зібрані у 311 мішків, які підготовлені для відправлення на утилізацію.

19.11.2007 р. Інспекцією було відібрано з берега (у зв'язку з штормовим попередженням, вихід в море був заборонений) 8 проб морської води в Керченській протоці та Азовському морі для проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин. Концентрація нафтопродуктів перевищувала нормативи ГДК (0,05 мг/дм3) у 5 із 8 відібраних проб. Так, найбільші концентрації нафтопродуктів встановлені у пробах морської води:

- пляж по вул. Московська (м. Керч) - 0,48 мг/дм3 , або 9,8 ГДК;

- фортеця Єнікале (сел. Сипягіно) - 0,18 мг/дм3 (3,6 ГДК);

- акваторія Азовського моря в районі сел. Новоотрадне - 0,1 мг/дм3 (2 ГДК).

В районі Керченського міського пляжу на Аршинцевській косі (Керченська протока) та селища Золоте Ленінського району, Автономна Республіка Крим (Азовське море) концентрація нафтопродуктів у пробах морської води (з берега) становила 0,07 мг/дм3 (1,4 ГДК), а в районі узбережжя селища Нижнєзаморське Ленінського району, Автономна Республіка Крим (Азовське море) та селища Героєвське м. Керч (Керченська протока) концентрація нафтопродуктів у пробах морської води (з берега) була рівною ГДК (0,05 мг/дм3).

Вміст сульфатів у 8 пробах морської води відібраних 19.11.2007 р. мали концентрації від 1,42 до 1,5 г/дм3 при ГДК 3,5 г/дм3.

Моніторинг морської акваторії прилеглої до місця аварії т/х "Хаджі Ізмаїл" у м. Севастополь (бухта Козача), та т/х "Вера Волошина" (Судакська бухта) не виявив фактів забруднення.

Прогноз погоди на 20.11.2007 р. в Керченській протоці: вітер східного, північно-східного напрямку , 15-20 м/с, пориви до 24 м/с, хвилювання - 4-5 балів.

О 9 годині 20 листопада працівники Інспекції вийшли в Керченську протоку для здійснення моніторингу морської акваторії (візуальне спостереження) з відбором проб морської води, у тому числі в місці затонулих суден Російської Федерації, для проведення лабораторних визначень вмісту в них шкідливих речовин.

Крім цього, працівниками Інспекції здійснюється моніторинг узбережжя Керченської протоки від мису Такіль (на півдні Керченської протоки) до мису Казантип (Азовське море), навколо Керченського півострова.

Висадка сил МНС України на о. Тузла не здійснена у зв'язку з складними погодними умовами.

Станом на 9:00 20.11.2007 р. від Російської сторони не надійшли відповіді на ноти МЗС України про кількісні та якісні характеристики вантажів, що знаходяться на затоплених судах Російської Федерації в Керченській протоці та повні реквізити про їх судновласників, наявність на них паливно-мастильних матеріалів, що стримує проведення розрахунку заподіяної шкоди навколишньому природному середовищу України.
Об этом сообщает официальный сайт Министерства охраны окружающей среды.

Читайте також