"Нафтогаз Украины" инициирует ускоренное воплощение давальческой схемы для предприятий ТКЭ

23.11.2007, 12:14

Крайне неудовлетворительный уровень оплаты природного газа предприятиями ТКЭ в ноябре 2007 г. свидетельствует о необходимости ускорить переход коммунальной теплоэнергетики на давальческую схему взаимодействия газоснабжающих организаций и ТКЭ. (укр.)

Національна акціонерна компанія .Нафтогаз України. ініціює процедуру прискореного розгляду Кабінетом Міністрів наданих пропозицій та прийняття рішення щодо примусового переведення підприємств ТКЕ на давальницьку схему з 1 грудня.

Згідно запропонованих ДК "Газ України" та НАК "Нафтогаз України", разом із Мінпаливенерго пропозицій, планувалося переведення на давальницьку схему підприємств ТКЕ, які за підсумком 2007 року розрахувалися за газ на рівні менше 85% його вартості. Але одночасно з початком опалювального сезону та відповідним збільшенням обсягів споживання природного газу, підприємства ТКЕ суттєво знизили обсяги та рівень оплати за цей ресурс. Лише з початку листопада борги збільшилися на 313,06 млн. гривень (рівень оплати у листопаді - 47%), тобто, за неповний місяць прирощено третину заборгованості за весь період з початку року. Враховуючи таку негативну динаміку платежів Компанія вважає за необхідне термінове втручання влади у проблему газових неплатежів.

Втілення давальницької схеми сприятиме встановленню дисципліни платежів у ТКЕ - кожна зі складових затрат на опалення та виробництво гарячої води буде сплачуватися пропорційно до зібраних коштів. Така схема взаємовідносин також спонукатиме місцеві влади встановлювати у своїх регіонах економічно обгрунтований комунальний тариф. Окрім розкрадання коштів на місцях, у більшості населених пунктів країни тарифи не покривають повністю собівартість комунальних послуг. Задля підтримки політичної популярності місцеві влади вважають за краще недоплачувати цю частину тарифу газовикам.

По-перше, в результаті злочинної діяльності керівників підприємств ТКЕ та окремих місцевих голів страждає Держава, яка недоотримує кошти за енергоресурс, а також у вигляді податків. По-друге, ігнорування цими керівниками вимог угод та законодавства призводить до припинення газопостачання у регіони, внаслідок чого населення залишається у зимовий період без опалення та гарячої води. Керівники підприємств ТКЕ та місцевих влад чудово розуміють причини обмеження газопостачання, втім, свідомо йдуть на це заради наживи. Саме мерам міст та місцевим радам мають бути вдячні мешканці населених пунктів, в яких по сьогодні ще не розпочався опалювальний сезон.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також