МИД Украины дал свои комментарии по поводу заявления внешнеполитического ведомства Румынии

14.02.2007, 12:27

Пресс-служба Министерства иностранных дел Украины прокомментировала пресс-коммюнике МИД Румынии от 9 февраля 2007 года относительно утверждения Верховной Радой Украины Постановления о присвоении населенному пункту Килийского района Одесской области названия Белое. (укр.)

У зв'язку з прес-комюніке МЗС Румунії від 9 лютого 2007 року щодо ухвалення Верховною Радою України Постанови про присвоєння населеному пункту Кілійського району Одеської області найменування селище Біле, що знаходиться на о. Зміїний, прес-служба МЗС України заявляє таке.

Україна як суверенна держава має право здійснювати адміністративно-територіальне облаштування та господарську діяльність на всій своїй території, у тому числі на острові Зміїний, який за своїм статусом є частиною її державної території, що підтверджено Договором між Україною та Румунією про режим державного кордону, співробітництво та взаємну допомогу з прикордонних питань від 2003 року.

Виходячи з цього, 8 лютого 2007 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про присвоєння населеному пункту найменування селище Біле, що знаходиться на острові Зміїний. Це рішення було ухвалене у контексті послідовних зусиль України, спрямованих на облаштування острова Зміїний і розвиток його інфраструктури з метою покращення умов життя та праці населення, яке постійно проживає на цій частині її території.

Що стосується тверджень румунської сторони про те, що острів Зміїний є непридатною для життя скелею, українська сторона неодноразово висловлювала свою позицію щодо статусу Зміїного як повноцінного острова та його впливу на процес розмежування морських просторів у Чорному морі. Ця позиція доводилася до відома румунської сторони як двосторонніми каналами, так і в рамках представлення Україною відповідних процесуальних документів у Міжнародному Суді ООН.

Українська сторона ще раз наголошує, що Зміїний за своїми геофізичними характеристиками і ознаками, здатністю забезпечити постійне проживання людини та проводити самостійну господарську діяльність у повній мірі відповідає критеріям, необхідним для визнання його островом на підставі ст. 121 Конвенції ООН з морського права 1982 року, і має право на свої територіальні води, континентальний шельф і виключну економічну зону.

МЗС України підкреслює, що ухвалення остаточного рішення про розмежування континентального шельфу і виключної морської економічної зони між Україною та Румунією у Чорному морі тепер належить до компетенції Міжнародного Суду ООН.

Враховуючи зазначене, МЗС України в черговий раз звертається до румунської сторони із закликом припинити практику надання оцінок заходам української влади на власній території. Така практика може бути кваліфікована на підставі п. 2 ст. 2 Договору про відносини добросусідства і співробітництва між Румунією і Україною від 2 червня 1997 року як втручання у суверенні внутрішні справи України, а саме всебічне облаштування території та визначення статусу її адміністративно-територіальних одиниць. Подібні кроки не відповідають підтриманню високого рівня політичного діалогу, досягнутого останнім часом між обома країнами.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также