Европейская Комиссия поддерживает проекты ОАО "Укртранснафта"

16.02.2007, 17:19

Сегодня, 16 февраля, состоялась встреча руководства ОАО "Укртранснафта" с советником по политическим вопросам Европейской Комиссии Фаузи Бенсарса. (укр.)

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань розвитку взаємовідносин ВАТ "Укртранснафта" із Європейською Комісією щодо реалізації низки спільних проектів.

Керівництво ВАТ "Укртранснафта" та представник Європейської Комісії провели ґрунтовну дискусію щодо ситуації із наданням кредитів Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком на реалізацією проектів компанії із модернізації нафтопровідної системи. Українська сторона звернула увагу на важливість всіх шести спільних проектів з ЄБРР та ЄІБ для забезпечення надійного та безпечного транспортування нафти магістральними нафтопроводами в Європу.

"Для нас важливі всі шість проектів, але особливого значення має проект будівництва резервуару на 120 тис. тонн нафти на МНТ "Південний", оскільки він має стратегічне значення в контексті розвитку системи "Одеса-Броди" і відіграватиме велику роль у структурі поставок нафти в Європу", - підкреслив під час зустрічі заступник голови правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Горобець.

В свою чергу, Фаузі Бенсарса висловив повну підтримку Європейською комісією спільних проектів ВАТ "Укртранснафта" , ЄБРР та ЄІБ і висловив переконання, що співробітництво по цих питаннях буде мати конкретні результати вже найближчим часом, а обсяг фінансування проектів змінено не буде.

Під час зустрічі сторони приділили значної уваги проблемі розвитку нафтопроводу "Одеса-Броди". Українська сторона поінформувала представника Європейської комісії про розвиток проекту та висловила занепокоєння пропозиціями польської сторони, викладених в проекті міжурядової Угоди транспортування нафти з регіону Каспійського моря нафтопроводом "Одеса-Броди-Плоцьк".

Як зазначив представник ВАТ "Укртранснафта", відповідно до проекту Угоди, Польща запропонувала збільшити коло учасників проекту з двох до п'яти (Україна, Польща, Казахстан, Азербайджан та Грузія), що суперечить раніше досягнутим домовленостям, ставить під загрозу оперативне прийняття рішень відносно проекту та може призвести до суттєвого гальмування переговорного процесу.

Ще більше занепокоєння викликає положення, запропонованої польською стороною Угоди, про першочергове право польської компанії ПЕРН "Пшиязнь" проводити приватизацію "Укртранснафти", яка експлуатує магістральні нафтопроводи України.

Фаузі Бенсарса погодився із українською стороною та висловив серйозне занепокоєння такими пропозиціями польської сторони. "Я дуже здивований польським пропозиціями, які не були узгоджені із Європейською Комісією. Нами розглядаються різні форми взаємодії, але не приватизація. Ми, безперечно, будемо на це реагувати", - пообіцяв Радник з політичних питань ЄК.

Останнім питанням, яке розглядалося під час зустрічі із представником Європейської Комісії, було створення стратегічного резерву нафти. Сторони підтвердили готовність продовжити тісну взаємодію в питаннях створення стратегічних запасів нафти в Україні. Представника Європейської комісії було поінформовано щодо роботи ВАТ "Укртранснафти" із створення стабілізаційного фонду нафтопродуктів, який буде проведено протягом лютого-березня і спрямовано на стабілізацію ринку нафтопродуктів ринковими механізмами у періоди підвищеного попиту.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також

Читайте также