Состоялось открытие первой очереди пассажирского вокзального комплекса станции Дарница

16.02.2007, 14:05

Сегодня, 16 февраля, состоялось торжественное введение в действие первой очереди пассажирского вокзального комплекса станции Дарница Юго-Западной железной дороги и отправление в первый рейс электропоезда сообщением Киев-Луцк. (укр.)

В урочистостях взяли участь прем'єр-міністр України Віктор Янукович, міністр транспорту та зв'язку України Микола Рудьковський, мер міста Києва Леонід Чернівецький, генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак, начальник Південно-Західної залізниці Олексій Кривопішин.

У своїй урочистій промові генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак зазначив, що в реалізації проекту брали участь всі залізничники України, а особливо працівники Південно-Західної залізниці.

"Перед нами було поставлено завдання завершити будівництво на станції Дарниця і забезпечити умови перевезень для киян, які проживають на лівому березі Дніпра та гостей столиці. І сьогодні це завдання виконано", - зазначив Володимир Козак.

Генеральний директор Укрзалізниці подякував уряду за підтримку цього проекту та інших заходів, спрямованих на покращення якості залізничних пасажирських перевезень.

"У цьому році держава виділила та дозволила використати на пасажирські перевезення більш як 2,5 млрд. грн., що втричі більше ніж в 2006 році. Ці кошти будуть спрямовані та розподілені таким чином, щоб всі пасажири це відчули", - повідомив генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак.

Прем'єр-міністр Віктор Янукович подякував залізничникам та будівельникам за подарований місту новий приміський вокзал та вручив символічний ключ від вокзалу начальнику Південно-Західної залізниці Олексію Кривопішину. Глава уряду наголосив, що Дарницький вокзальний комплекс, разом з залізнично-автомобільним мостом через р. Дніпро будівництво якого ще триває, дозволить в майбутньому значно покращити транспортне сполучення у столиці для пасажирів.

"Ми починаємо будівництво різних об'єктів транспортної інфраструктури, починаючи з західних кордонів до східних кордонів нашої країни, і ми будемо це робити наполегливо, розвиваючи економіку нашої країни, піднімаючи її авторитет в світі", - зазначив прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

Будівництво пасажирського вокзального комплексу на ст. Дарниця було розпочато на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України ©192 від 31.03.2004. Новий вокзальний комплекс дозволить раціональніше та якісніше обслуговувати пасажирські поїзди та приміські перевезення, а також розвантажити вокзал ст. "Київ-Пасажирський". Спорудження вокзального комплексу також пов'язане з впровадженням прискореного руху поїздів на залізницях України.

З метою прискорення вводу в експлуатацію пасажирського вокзального комплексу станції Дарниця, зведення якого було розпочато у 2004 році, передбачено дві черги будівництва. До першої входять:

- два вестибулі, в яких розташовано 15 білетних кас, зал очікування для пасажирів на 60 посадкових місць, службово-технічні приміщення, медпункт та кімната міліції;

- наскрізний тунель із шістьма виходами, чотири з яких обладнані ескалаторами: по 3 ескалатори до кожного вестибулю, та по 2 до кожної високі платформи;

- дві платформи з навісами, виходи на платформи обладнані турнікетами.

Вартість будівництва першої черги склала близько 200 млн. грн.

До складу другого пускового комплексу ввійдуть: головний вокзал для пасажирів дальнього прямування, розрахований на 2700 пасажирів; вокзал для пасажирів приміського прямування на 1600 пасажирів; зона обслуговування VІР-персон та центральний тунель з виходами на платформи.

Вартість будівництва всього вокзального комплексу, відповідно до розробленого у 2004 році техніко-економічного обґрунтування, складає понад 4 млрд. грн.

Згідно з проектом, будівля вокзалу матиме п'ять поверхів, а також шостий технічний та підземний поверхи. Вже завершено зведення 5-го поверху. На території вокзалу розташуються головні зони обслуговування пасажирів дальнього та приміського прямування, адміністративні приміщення служб вокзалу, торгові площі, кімнати відпочинку, блок зв'язку, VIP-зал та конференц-зал, а також зал для інвалідів. Для обслуговування технічних приміщень передбачено будівництво технологічного тунелю. Загальна площа будівлі вокзалу - 70903 м2.

Пропускна спроможність вокзалу - 14,6 тис. пасажирів на добу. Після закінчення усіх будівельних робіт вокзал зможе прийняти та відправляти 45 пар пасажирських та приміських поїздів щодоби.
По материалам пресс-релиза Укрзализныци.

Читайте також