В январе уровень расчетов за газ предприятиями ТКЭ вырос почти в два раза

08.02.2007, 13:18

В январе 2007 года по сравнению с аналогичным периодом прошлого года уровень платежей предприятиями коммунальной теплоэнергетики (ТКЭ) за потребленный природный газ вырос почти в два раза. (укр.)

Якщо у січні минулого року загальний рівень надходжень коштів підприємств ТКЕ за спожитий газ становив 37%, то у січні 2007 р. - 68%. Валове надходження грошових коштів за спожитий у січні 2007 р. природний газ зросло до 441,8 млн. грн. (проти 159,7 млн. грн. у січні 2006 р.).

Позитивну динаміку розрахунків продемонстрували підприємства ТКЕ Чернівецької (92%), Черкаської, Чернігівської (по 91%), Тернопільської (81%), Криму (80%), Миколаївської (77%), Полтавської (76%), Волинської (75%), Хмельницької, Донецької (по 73%), Сумської (72%), Івано-Франківської (70%), Рівненської (68%) та інших областей, а також Севастополя (78%).

Активізація проведення розрахунків за газ теплопостачальними підприємствами стала результатом реалізації протягом поточного опалювального сезону заходів Уряду щодо зміцнення дисципліни газоспоживання та газопостачання, підвищення відповідальності керівників місцевих органів влади й підприємств ТКЕ за стан розрахунків за спожитий природний газ.

Водночас вкрай незадовільно здійснювали у січні розрахунки з Компанією за газ теплопостачальні підприємства Закарпатської (51%), Херсонської (53%), Кіровоградської (59%), Вінницької (60%), Дніпропетровської, Житомирської, Київської та Харківської (по 61%) областей.

Через несплату підприємствами ТКЕ-боржниками вартості спожитого у січні природного газу борг теплопостачальників перед ДК "Газ України" склав 556 млн. грн. Це означає, що близько 10 днів у січні теплопостачальні підприємства споживали природний газ фактично безоплатно.

ДК "Газ України" застерігає керівників підприємств ТКЕ-боржників, що у разі невиконання ними договірних зобов'язань в частині розрахунків з ними не буде подовжено договори на постачання природного газу. Відповідно до наказу НАК "Нафтогаз України" від 30.01.2007 N35, підприємства ТКЕ-боржники купуватимуть спожиті безлімітно обсяги газу у підприємств з газопостачання та газифікації не за пільговою (686 грн. за 1 тис. куб. м.), а за ринковою ціною (708 грн. за 1 тис. куб. м. без врахування ПДВ, збору до тарифу у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування).
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также