Делегация Украины принимает участие в международной конференция против ВИЧ/СПИД

13.03.2007, 12:07

12 марта в Бремене (ФРГ) начала работу Конференция министров Европейского Союза и стран-соседов "Партнерство и ответственность - вместе против ВИЧ/СПИД". (укр.)

Зазначена конференція проводиться Федеральним міністерством охорони здоров'я Німеччини в рамках президентства ФРН в Європейському Союзі, є серйозним політичним заходом та має на меті підняти рівень відповідальності урядів країн Європи до наданих раніше зобов'язань щодо забезпечення до 2010 року універсального доступу до профілактики, лікування, підтримки та догляду за ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД.

В конференції бере участь делегація України на чолі з міністром охорони здоров'я України Юрієм Поляченко. До складу делегації входять також представники Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

На першому пленарному засіданні конференції до її учасників з політичною промовою звернулась Канцлер ФРН Ангела Меркель. Вона підкреслила, що на порядок денний свого головування в ЄС Німеччина поставила проблеми глобального клімату, подолання бідності, боротьби проти тероризму та особливу тему, яка має окремий вимір - ВІЛ/СНІД. В ході промови Канцлер зазначила, що боротьба з ВІЛ/СНІД потребує спільної відповідальності, спільної стратегії, спільних дій та мобілізації ресурсів усіх країн Європейського Союзу. Вона запевнила присутніх, що питання боротьби з ВІЛ/СНІД ФРН виносить на порядок денний наступного Самміту країн Великої Вісімки. Ангела Меркель визначила профілактику основним заходом запобігання розповсюдженню ВІЛ-інфекції, а співпраця з громадянським суспільством у справі подолання епідемії була визнана Канцлером ФРН як запорукою соціального та демократичного розвитку країн, так і ефективної відповіді епідемії.

По закінченні промови Канцлера відбулась дискусія групи міністрів, в якій взяли участь міністри охорони здоров'я ФРН, України, Португалії, Словенії, Естонії, Польщі. Основною темою дискусії було визначено політичне бачення міністрів щодо перспектив розвитку Європейської стратегії боротьби з ВІЛ/СНІД та її практичне втілення. У своєму виступі глава делегації України зазначив, що саме епідемія ВІЛ/СНІД в Україні дала поштовх розвитку громадянського суспільства в нашій країні, допомогла неурядовим організаціям розвинутись в партнерстві з урядовими структурами, знайти своє важливе місце в процесі відповіді на епідемію, інтегруватись в соціально-медичне середовище та набути неоціненного досвіду, який наразі вони передають своїм колегам в країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Федеральний міністр охорони здоров'я ФРН публічно підкреслила важливість участі міністра охорони здоров'я України в конференції та високо оцінила його внесок в хід дискусії. Вона висловила готовність до двосторонньої співпраці, зокрема в напрямку зниження цін на ліки німецьких виробників та впровадження нових технологій профілактичної роботи, спрямованих, перш за все, на інформування молоді та формування у підлітків та школярів відповідального ставлення до ризикованої поведінки.

З доповіддю про стан відповіді на епідемію в Європі виступив виконавчий директор Об'єднаної програми ООН СНІД Пітер Піот.

Основною проблемою на сьогодні Пітер Піот визначив недостатність виділення Урядами країн Східної Європи коштів на профілактичні програми. Він підкреслив, що не тільки лікування, але й, насамперед, профілактика рятує життя молодих людей, і для європейського регіону настав час розглядати профілактику як першочергове завдання та сувору необхідність.

Виконавчий директор Об'єднаної програми ООН СНІД визнав Україну та Росію найбільш проблемними країнами в Європі, де темпи росту епідемії лишаються найвищими в регіоні та викликають серйозну стурбованість.

Звертаючись до учасників конференції Пітер Піот зупинився на позитивних досягненнях України, навів приклад роботи Національної координаційної ради України з питань протидії розповсюдженню ВІЛ-інфекції/СНІД як ефективного механізму координації зусиль уряду та позитивних людей у справі відповіді на епідемію. Він навів приклад роботи Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, та закликав їх і надалі лишатися рушійною силою демократизації суспільства та розповсюджувати свій досвід серед інших країн.

В ході роботи конференції глава делегації України провів зустріч з Федеральним міністром охорони здоров'я ФРН Улою Шмідт, під час якої були обговорені питання двостороннього співробітництва. Це стосується, зокрема, в напрямку підвищення кваліфікації медичного персоналу в клініках Німеччини з метою ознайомлення з передовим технологіям лікування онкологічних хворих, догляду за немовлятами, хірургічних втручань, сучасних методів діагностики захворювань. Сторони домовились підписати спільний документ, який обумовить основні засади та напрямки співпраці. Юрій Поляченко запропонував Федеральному міністру обрати місцем підписання Київ запросив її відвідати Україну.

Німецька сторона також висловила зацікавленість щодо розвитку співробітництва у форматі ФРН-Польща-Україна, зокрема в прикордонних областях.

Під час зустрічі з виконавчим директором Об'єднаної програми ООН СНІД Пітером Піотом були обговорені питання організації та порядку денного його візиту в Україну в червні поточного року; розробки стратегії залучення політичних лідерів та представників громадськості до впровадження в Україні замісної терапії на основі мета дону та формування розуміння щодо її необхідності та впливу на зниження розповсюдження епідемії; допомоги в реалізації національної програми боротьби зі СНІД на регіональних рівнях. Виконавчий директор схвально оцінив участь Юрія Поляченка в дискусії міністрів та, зокрема, його позицію щодо ролі громадського суспільства у відповіді на епідемію та необхідності ефективної взаємодії з неурядовими організаціями.

Поза порядком денним роботи конференції міністр охорони здоров'я мав короткі робочі зустрічі з колегами з Хорватії, Ліхтенштейну, Молдови та співробітниками Глобального фонду боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також