ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВО УКРАИНЫ СОСТОИТ ИЗ 40 ТЫСЯЧ НОРМАТИВНО-ПРАВОВЫХ АКТОВ

13.03.2007, 11:56

По состоянию на март 2007 года законодательство Украины достигло количества 40 тысяч нормативно-правовых актов. (укр.)

Про це повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович з посиланням на дані Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, утримувачем якого є Міністерство юстиції України.

На сьогодні до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів включено близько 3,5 тисяч Законів України. А також 1139 постанов Верховної Ради, 3384 указів та 194 розпоряджень Президента України, 82 декрети, 11 769 постанов, 1595 розпоряджень Кабінету Міністрів України, 162 акти Конституційного суду України, 12015 нормативно-правових актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку, що зареєстровані у Міністерстві юстиції та 2345 міжнародних договорів України.

Олександр Лавринович наголосив, що ця цифра не включає нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування, оскільки на сьогодні не здійснюється правова експертиза та державна реєстрація таких актів. А отже - не відома навіть приблизна кількість таких актів, що застосовуються на місцевому рівні.

Лише за минулий рік законодавство країни збільшилося майже на 3,5 тисячі нормативно-правових актів. Зокрема, це 243 закони України, 83 постанови Верховної Ради України, 245 указів та 6 розпоряджень Президента України, 1040 постанов та 167 розпоряджень Кабінету Міністрів України, 1224 нормативно-правові акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та Національного банку України, що зареєстровані у Міністерстві юстиції, а також 452 міжнародні договори України.

Міністр юстиції наголосив, що при цьому Міністерство юстиції щорічно виявляє ще й близько 1,5 тисячі нормативно-правових актів, що у порушення законодавства не пройшли державну реєстрацію і застосовувалися незаконно. Зокрема, лише протягом 2006 року Міністерством юстиції було виявлено 85 незареєстрованих нормативно-правових актів, обласними управліннями юстиції - 545, районними управліннями юстиції - 891 незареєстрований нормативно-правовий акт.

Крім того, існує неправомірна практика встановлення нових правових норм листами, що є незаконно, оскільки нові правові норми, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян, можуть бути викладені виключно в нормативно-правовому акті, затвердженому відповідним розпорядчим документом суб'єкта нормотворення та зареєстрованому в Міністерстві юстиції в установленому законодавством порядку. Торік, у результаті проведених перевірок Міністерством юстиції було виявлено 20 таких листів.

Олександр Лавринович нагадав, що з метою доведення до відома населення нормативно-правових актів, що пройшли державну реєстрацію в органах юстиції, Міністерство юстиції започаткувало систематичне інформування громадськості через веб-сайт Міністерства юстиції про зареєстровані нормативно-правові акти.

Крім того, тексти цих актів оприлюднюються у друкованому виданні - "Офіційному віснику України". Територіальні управління юстиції публікують переліки зареєстрованих нормативно-правових актів у місцевих офіційних виданнях. А суб'єкти нормотворення зобов'язані оприлюднювати тексти цих актів.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також