Банкиры и финансисты Европы познакомились с инвестиционным потенциалом Украины

29.03.2007, 13:07

27 марта в Праге (Чешская Республика) первый вице-премьер-министр, министр финансов Украины Николай Азаров выступил с докладом на традиционном ежегодном Европейском банковском и финансовом форуме. (укр.)

- Україна сьогодні відкриває принципово нову сторінку структурних реформ, - заявив Микола Азаров. - Реальних реформ, які спираються на єдину політичну волю Уряду і коаліції більшості у парламенті, на прагматичний фаховий підхід у реформуванні, на економічне зростання, до якого країна повернулася з другої половини 2006 року.

Перший віце-прем'єр-міністр України повідомив учасникам форуму, що реальне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) за 2006 рік по відношенню до 2005 року становило 7,1%. У 2005 році цей показник становив 2,7%. За два місяці 2007 року ВВП зріс на 8,6%.

Приріст обсягів виробництва промислової продукції за 2006 рік становив 6,2%, що вдвічі більше, ніж у 2005 році (3,1%).

В Україні реалізується стратегія збалансованості бюджетних ресурсів в умовах зростання рівня державного споживання. За 2006 рік державний бюджет зведено з дефіцитом на рівні 0,7% від ВВП. Дефіцит бюджету 2007 року не перевищує абсолютно безпечний за нормами ЄС рівень бюджетного дефіциту: 3% від ВВП.

Микола Азаров також підкреслив, що завдяки виваженій політиці, зокрема, у відносинах з Росією, стабілізовано ціни на енергоносії. Матеріальні резерви, створені державою, і ринкові домовленості щодо ціноутворення у найбільш чутливих секторах споживання дають уряду можливість контролювати інфляційні процеси і утримувати їх у спрогнозованих на 2007 рік межах. Протягом останніх років спостерігається стійка позитивна динаміка основних показників банківської діяльності.

Азаров висловив переконання, що на такій основі уже з другої половини поточного року можна розпочинати системні реформи: податкову, фондового ринку, пенсійну тощо. Кінцевим результатом цих реформ буде розвинений внутрішній ринок, найбільш лояльний в Європі податковий та інвестиційний клімат.

Насамкінець перший віце-прем'єр-міністр України запевнив, що Уряд України завжди буде підтримувати інвесторів, виходячи з принципів рівних умов для бізнес-діяльності, поваги і захисту прав власності.

Також 27 березня 2007 року Микола Азаров зустрівся з прем'єр-міністром Чеської Республіки Міреком Тополанеком.

Перший віце-прем'єр-міністр України підтвердив безумовну націленість України на те, щоб у відносинах між нашими країнами не залишалось жодних проблемних питань.

- Ми хочемо будувати виключно партнерські відносини, особливістю яких було б повне взаєморозуміння, доброзичливість і компромісні підходи, - сказав Микола Азаров.

Мірек Тополанек підкреслив, що Україна - держава з величезним потенціалом, і найкращі часи у неї попереду.

- Я вітав політичні зміни, зміни в системі влади, які відбулись в Україні, - зазначив прем'єр-міністр Чехії. - Вони підвищують ефективність держави. Зрозуміло, має пройти певний час, щоб нова система запрацювала. В Україні мають знати, що ми оцінюємо наші відносини - від політичного до людського рівнів - як дуже гарні. У нас величезний потенціал співробітництва. Чехія і Україна взагалі є природним мостом між Європою і Росією. Чехія завжди буде підтримувати зусилля України зі вступу до ЄС, СОТ і НАТО, хоча щодо останнього ми чудово розуміємо неоднозначність ситуації в Україні.

В свою чергу Микола Азаров підкреслив:

- У нашого уряду немає жодної "різновекторності" щодо вступу до Європейського Союзу. Це наш стратегічний вибір, і ми щиро вітаємо дружню підтримку Чехії. А приєднання України до СОТ - це справа кількох місяців. Взагалі всі реформістські, проривні порівняно з нерішучістю і коливаннями минулих років кроки в Україні зроблені і будуть робитися завдяки тому, що сформовано стійку парламентську коаліцію та коаліційний Уряд. Ми переконуємо суспільство у необхідності єдиної політичної, громадянської волі задля прискореного розвитку країни.

Микола Азаров і Мірек Тополанек обговорили перелік актуальних тем для українсько-чеського діалогу: співробітництво у боротьбі з міжнародним тероризмом і організованою злочинністю, міграція трудових ресурсів, енергетична безпека, інвестиційне співробітництво тощо.

Прем'єр-міністр Чехії висловив намір відвідати Україну з візитом, з приводу чого Микола Азаров висловив свою щиру підтримку і пообіцяв інформувати прем'єр-міністра України Віктора Януковича.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також