Политическое противостояние в Украине должно быть урегулировано способом, который отвечает Конституции

18.04.2007, 17:10

Председатель делегации Европарламента по связям с Украиной Адриан Северин подчеркнул, что политическое противостояние в Украине должно быть урегулировано способом, который отвечает Конституции и демократическим нормам, а не "уличной акцией". (укр.)

Про це йдеться у зверненні А. Северiна до голови Української частини Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом В. Вечерка.

"В демократичних державах, політичні протистояння вирішуються державними установами, що функціонують в межах системи стримування та противаг, а не вуличною дією", - наголосив А. Северiн. І закликав політичних лідерів вирішити нинішню кризу способом, який відповідає Конституції і демократичним нормам, і продемонструвати цим злагоду і компроміс.

"Європейська частина Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС розділяє з керівництвом ЄС та Єврокомісією своє занепокоєння щодо поточної політичної кризи в Україні", - говориться у зверненні. "Розглядаючи цю кризу як внутрішню проблему незалежної і суверенної України, необхідно привернути увагу до факту, що дана ситуація розглядається як випробування для демократії в країні. Результат цього випробування, звичайно, матиме вплив і на майбутнє відносин між ЄС і Україною", - застеріг А. Северiн.

Голова делегації Європарламенту по зв'язках з Україною також підкреслив, що дострокові вибори мають розглядатися як останній засіб, до якого політичні лідери повинні вдаватися лише тоді, коли Верховна Рада є нездатною виконувати свої законодавчі функції і коли парламентарії не мають змоги реалізовувати свій мандат. І додав: "Оскільки ці мандати не є імперативними, потрібно встановити, чи спосіб, у який ці мандати здійснюються у Верховній Раді України, є конституційною підставою для розпуску Парламенту".

Від імені Європейської частини КПС Україна-ЄС А. Северiн закликав усі політичні сили та всіх політичних лідерів дати належну оцінку подіям, враховуючи пріоритети країни, начебто загальноприйнятні, які стосуються Європейської інтеграції, вступу до СОТ і продовження політичних, економічних, соціальних і судових реформ, проведення яких означає поліпшення життя людей.

А. Северiн запевнив, що Європейська частина КПС Україна-ЄС готова, якщо буде відповідне звернення, надати необхідну допомогу і підтримку для подолання існуючих труднощів, щоб сприяти продовженню європейській інтеграції України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також