Участники собрания депутатов всех созывов Верховной Рады приняли обращение к руководству страны

20.04.2007, 11:53

19 апреля в Верховной Раде Украины состоялось Всеукраинское Общее Собранее депутатов украинского парламента всех созывов. (укр.)

Учасники Зборів обговорили шляхи подолання політико-правової кризи влади в Україні.

Лейтмотивом зустрічі стала думка щодо необхідності знаходження консенсусу у складній для країни ситуації.

В обговоренні взяли участь голови Верховної Ради попередніх скликань Л. Кравчук, В. Литвин та О. Ткаченко, а також народні депутати І V скликань В. Фокін, В. Яценко, О. Парубок, Л. Скорик, В. Пустовойтенко, Г. Крючков, О. Барабаш, О. Чародєєв, О. Кузьмук, І. Богословська, П. Толочко, В. Семиноженко, В. Журавський, О. Крандакова, М. Горинь, В. Стретович. Промовці наголошували на проблемах, "на які потрібно дати відповідь, щоб почули Президент, уряд, представники нинішньої Верховної Ради".

Головуючий на Зборах голова Верховної Ради України першого скликання Леонід Кравчук висловив стурбованість депутатів щодо подій, які відбуваються в державі. Він запропонував учасникам заходу проаналізувати причини нинішньої політичної кризи, визначити міру відповідальності посадових осіб за ситуацію, що склалася, та шляхи подолання кризи.

Промовці висловили різні думки з приводу політичної ситуації в Україні. Частина з них наполягала на тому, що для розпуску парламенту відсутні будь-які правові підстави, інша що Президент зробив вимушений крок і вибори це єдиний спосіб нормалізувати ситуацію в країні.

Більшість присутніх на зібранні зійшлася на думці, що Президент, голова Верховної Ради та прем'єр-міністр повинні сісти за стіл переговорів, домовлятися, і такі переговори виключно в правовому полі здатні вивести Україну з кризи.

Учасники зборів ухвалили за основу звернення, у якому, зокрема наголошується на тому, що Президент України, Верховна Рада та уряд мають взяти участь у діалозі, спрямованому на вихід з політичної кризи через "нульовий варіант" Президент відкликає свій Указ щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради, а Верховна Рада, в свою чергу, скасовує свої Постанови.

Народні депутати внесли до тексту звернення пропозиції, зокрема, щодо забезпечення діяльності Конституційного Суду до прийняття ним рішення.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також