Коровье молоко в рационе грудного ребенка: за и против

25.04.2007, 13:29

Специалисты в области педиатрии, иммунологии, неонатологии обсудили проблемы кормления грудных детей и особенности формирования их иммунитета в рамках проекта Иммунная защита с первых дней. (укр.)

24 квітня відбувся круглий стіл "Раціональне вигодовування дітей раннього віку: чи є в ньому місце коров'ячому молоку?" у рамках освітнього проекту з питань зміцнення імунітету новонароджених "Імунний захист з перших днів", організатором якого є спеціаліст з дитячого харчування, компанія Nutricia. Експертну підтримку надає Міністерство охорони здоров'я України, а медіа-партнером виступає журнал "Мой ребенок".

Як відомо, харчування дитини визначає стан її здоров'я та подальший розвиток. ВООЗ та ЮНІСЕФ спільно розробили Глобальну стратегію харчування дітей грудного та раннього віку з метою звернення уваги країн та урядів на вплив практики вигодовування на фізичний та психо-емоційний розвиток, стан здоров'я, а також рівень смертності дітей раннього віку. Внаслідок несприятливих соціально-економічних та екологічних умов життя в Україні зберігається тенденція до погіршення соматичного здоров'я та фізичного розвитку дітей усіх вікових груп. Широкого поширення набули дисбіози - порушення мікрофлори органів травлення, а також розлади імунної системи. Ці порушення свідчать про зниження місцевих захисних реакцій організму та загального імунітету дитини.

"Компанія Nutricia усвідомлює проблеми, пов.язані із особливостями вигодовування дітей раннього віку та роль правильного формування імунітету саме в цей період життя людини. Саме тому компанія і виступила ініціатором освітнього проекту та зібрала разом визначних фахівців галузі для обговорення питань, пов'язаних із харчуванням дітей", - зазначив Віталій Малишевський, медичний директор ТОВ "Нутриція Україна".

Материнське молоко - повноцінна та життєдайна їжа для немовлят. На жаль, батьки замінюють його на коров'яче молоко, яке не призначене для вигодовування дітей. За даними дослідження, проведеного у 2006 році міжнародною дослідницькою компанією Synovate, в Україні частка дітей віком до 6 місяців, що споживають коров'яче молоко, становить 8%, тоді як серед дітей віком від 6 місяців до року ця пропорція становить 56%. Для порівняння, у Польщі цей показник значно менший, до 6 місяців - 4%, до року - 18%.

"Грудне молоко містить пребіотики (олігосахариди), які стимулюють ріст корисних біфідобактерій в мікрофлорі кишечника дитини. Таким чином, раціональне вигодовування забезпечує природне зміцнення імунітету. Натомість, коров'яче молоко не має у своєму складі цих речовин, і отже, не володіє імуномоделюючим впливом", - повідомила Валентина Місник, к.м.н., провідний науковий спеціаліст Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, головний консультант ГУОЗ та МЗ м. Києва з питань дієтології.

Власна система імунітету в дитини формується під впливом материнського молока. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим "природним щепленням" малюка.

"Характер харчування дитини визначає тип бактерій, що заселяють її шлунково-кишковий тракт. Раціональне годування сприяє збільшенню кількості корисних біфідобактерій у мікрофлорі, основна функція якої - захист організму від інфекцій", - зауважив В'ячеслав Бережний, д.м.н., професор, завідувач кафедри педіатрії - 2 НМАПО, Головний педіатр МОЗ України.

За останні десятиліття збільшилась кількість випадків алергічної реакції у дітей раннього віку. Як правило, це випадки атопічного дерматиту у дітей перших місяців життя, тоді як у дітей перших двох років життя спостерігаються алергії на білок коров'ячого молока. Невід'ємною складовою комплексного лікування немовлят із вадами розвитку шлунково-кишкового тракту є повноцінне надходження в організм дитини всіх основних інгредієнтів і додаткових елементів, необхідних для імунологічного статусу. "Застосування продуктів, які містять пребіотики (Immunofortis), уже з перших днів життя дитини дозволить запобігти пошкодженню захисної оболонки кишечника, знизити бактеріальну чутливість, нормалізувати процеси травлення, поліпшити стан місцевого імунітету", - підкреслила Олена Муквіч, к.м.н., старший науковий співробітник відділу проблем харчування та соматичної патології дітей раннього віку ІПАГ АМН України.

Усі фахівці, які брали участь у круглому столі, зійшлися на тому, що коров'яче молоко є некорисним, а часто - шкідливим для здоров'я дитини раннього віку, тоді як грудне вигодовування відіграє важливу роль у становленні імунітету, що забезпечує динамічне формування набутого імунного захисту.
По материалам пресс-релиза компании Nutricia.

Читайте також