Укрэксимбанк и ЕБРР начали сотрудничество по программе энергоэффективности

30.04.2007, 13:44

Европейский банк реконструкции и развития выделил Укрэксимбанку $50 млн. на кредитование энергосберегающих проектов и решение проблемы неэффективного использования энергоресурсов в Украине. (укр.)

25 квітня відкрите акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали Кредитну Угоду на суму 50 млн. дол. США для реалізації спільної Програми з підтримки енергоефективності в Україні. Кредитну Угоду підписали Голова Правління Укрексімбанку Віктор Капустін та Директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв.

Головною метою Програми, яка вперше реалізується ЄБРР з провідним українським державним банком, є фінансування середньо- та довгострокових проектів промислової енергоефективності, покликаних сприяти зменшенню споживання енергії в Україні, рівень якого втричі більший ніж в цілому в країнах Європейського Союзу. Строк позики становить сім років, включаючи дворічний пільговий період.

Загальна сума лінії ЄБРР становить 100 млн. євро. Кошти спрямовуватимуться на реалізацію спільних з українськими фінансовими установами проектів з енергозбереження та розвитку відновлюваних енергоджерел.

Кредитні ресурси надаватимуться кредитоспроможним, недержавним підприємствам, яких відбиратимуть за узгодженими з ЄБРР економічними критеріями прийнятності. Ключовими критеріями прийнятності щодо потенційних підприємств-учасників є їх прозора та задовільна фінансова структура, ефективне управління, висококваліфікований персонал, наявність фінансових ресурсів, необхідних для ефективної діяльності, у тому числі для виконання проектів з підвищення енергоефективності в Україні.

Сума позик підприємствам не перевищуватиме 5 мільйонів доларів США; імплементація програми орієнтована у бік споживання енергетики, а не її виробництва. Надання позик здійснюватиметься на конкурсних засадах, що сприятиме забезпеченню високої якості проектного портфеля.

Суттєва увага в ході реалізації проектів з підвищення енергоефективності приділятиметься охороні навколишнього середовища.

Важливим компонентом у реалізації Програми буде консультаційна допомога європейських фахівців з питань енергозбереження, яка надасть можливість впровадити найкращий світовий досвід у справі ефективного використання енергоносіїв та оптимізації енергоспоживання на виробництві. Так, проектний консультант, послуги якого фінансуватиме уряд Швеції, відповідатиме за реалізацію Програми на рівні проектів, її маркетингове та інформаційне супроводження. Експерти з питань ефективного використання енергоносіїв, за фінансової підтримки Федерального Міністерства Фінансів Австрії, допомагатимуть потенційним підприємствам-учасникам Програми визначати пріоритетні заходи з енергозбереження, розробляти найбільш ефективні кроки з їх реалізації, готувати необхідні документи для отримання кредитних коштів.

Європейський Банк Реконструкції та Розвитку - один з найбільших фінансових інвесторів в Україні. Станом на січень 2007 року ЄБРР було виділено близько 2,87 мільярда євро для реалізації більш ніж 130 проектів.

Державний експортно-імпортний банк України - універсальна кредитно-фінансова установа із 100% державним капіталом. Від дня заснування Банк незмінно входить до групи найбільших системних банків України, має найрозгалуженішу в Україні мережу банків - кореспондентів, яка включає понад 800 банківських установ у різних країнах світу. ВАТ "Укрексімбанк" має найвищі серед українських банків рейтинги від відомих міжнародних рейтингових агенцій Fitch Ratings та Moody's.
По материалам пресс-службы ОАО "Укрэксимбанк".

Читайте також