Верховная Рада опять обратилась к Европе

11.05.2007, 15:50

Верховная Рада Украины приняла Постановление "Об обращении Верховной Рады Украины к президенту Парламентской Ассамблеи Совета Европы Рене ван дер Линдену, президентам, членам правительств и парламентам европейских стран". (укр.)

"Ігноруючи основоположні принципи демократії та всупереч Конституції України, Президент України Віктор Ющенко здійснив низку кроків для розпуску українського парламенту, сформованого за підсумками виборів 2006 року. Міжнародним співтовариством ці вибори визнані легітимними та найбільш демократичними за всю новітню історію України", - йдеться у зверненні (реєстр. N3519). Для досягнення своєї мети Президент України видав два укази, юридичні підстави для яких не передбачені Основним Законом України.

Депутати Верховної Ради України, зазначено далі у зверненні, звернулися за рішенням щодо конституційності зазначених указів до Конституційного Суду України. Суд розглянув цю справу у відкритому засіданні і перейшов до заключного етапу - винесення рішення. Проте на цьому етапі зазнав безпрецедентного втручання у свою діяльність з боку Президента України: протягом декількох днів Президент України у незаконний спосіб видав указ про звільнення з посад трьох суддів Конституційного Суду України, чим унеможливив прийняття рішення, яке могло б стати відправним пунктом у розв'язанні штучно створеної політичної кризи. Про це йдеться і в офіційній заяві Конституційного Суду України.

"Такими діями і низкою подібних, особливо щодо звільнення і призначення голів судів загальної юрисдикції, Президент України демонструє спробу узурпувати владу", - сказано у зверненні.

Верховна Рада України висловлює стурбованість з приводу того, що "Президент України демонстративно нехтує рекомендаціями ПАРЄ, у Резолюції якої від 19 квітня 2007 року N 1549 пропонується при владнанні конфлікту взяти за основу рішення Конституційного Суду України та норми Конституції України. Вже після прийняття зазначеної Резолюції Президент України видав кілька указів сумнівної легітимності, що ще більше поглибило політичний конфлікт.

У зверненні також зазначається, що парламентська коаліція та Уряд України, "неухильно керуючись нормами конституційного права, і далі вживатимуть заходів для врегулювання ситуації правовим способом". Народні депутати сподіваються, що така позиція буде сприйнята з розумінням.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также