Ракета "Днепр успешно стартовала с немецким спутником TERRA SAR-X

15.06.2007, 13:04

Сегодня, 15 июня 2007 года, в 5 часов 14 минут по киевскому времени ракетой-носителем "Днепр" с космодрома Байконур успешно успешно выведен на солнечно-синхронную орбиту высотой 515 км немецкий космический аппарат дистанционного зондирования Земли "TERRA SAR-X". (укр.)

Пуск підготовлений і здійснений фахівцями Міністерства оборони Росії і підприємств промисловості України і Росії. Це був дев'ятий пуск ракети-носія "Дніпро" і 38 виведений на орбіту КА. Ракета-носій "Дніпро" є конверсійним варіантом міжконтинентальної балістичної ракети РС-20, що розроблена ДКБ "Південне" ім. М. К. Янгеля і серійно виготовлена ДП "ВО "Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова".

Запуск виконувався в рамках українсько-російської програми "Дніпро" на основі контракту на пускові послуги між українсько-російським підприємством МКК "Космотрас" і компанією EADS ASTRIUM GmbH. Координацію програми "Дніпро" здійснює МКК "Космотрас" (м. Москва). До її реалізації залучено провідні підприємства ракетно-космічних галузей України та Росії: ДКБ "Південне" ім. М. К. Янгеля, ДП "ВО "Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова", ВАТ "Хартрон" - (Україна), АТ "Асконд", АТ "Корпорація "Рособщемаш", КБ спеціального машинобудування, КБ транспортного машинобудування, ЦНДІ машинобудування, НВО "Імпульс", Московський завод електромеханічної апаратури - (Росія).

Terra SAR-X - космічний апарат з радаром з синтезованою апертурою, працюючою в Х-діапазоні, і призначений для отримання геоінформації з космосу. Програма здійснюється у рамках державно-приватного співробітництва між Німецьким аерокосмічним центром DLR і компанією EADS ASTRIUM GmbH. Вага апарата - 1346 кг.

Це перший пуск РН "Дніпро" з подовженою космічною головною частиною, розробленою ДКБ "Південне ім. М. К. Янгеля" та виготовленою ДП "ВО "ПМЗ ім. О. М. Макарова" на замовлення МКК "Космотрас" для запусків великогабаритних космічних апаратів довжиною більш 5 м та діаметром до 2,7 м.
По материалам пресс-релиза Национального космического агентства Украины.

Читайте також