В Украине будет создан Государственный реестр печатных СМИ

27.06.2007, 12:17

Министерство юстиции Украины начало работы по созданию Государственного реестра печатных средств массовой информации. (укр.)

Відповідний наказ про початок розробки програмного забезпечення, яке б відповідало сучасним стандартам збереження та захисту інформації, а також наповнення Реєстру інформацією про всі друковані ЗМІ, що видаються на території України, підписав міністр юстиції Олександр Лавринович.

Згідно з наказом, надання інформації з Реєстру розпочнеться через чотири місяці з дня початку робіт.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, метою Реєстру є створення єдиної системи обліку друкованих засобів масової інформації, що видаються на території України, та інформагентств як суб'єктів інформаційної діяльності. Відомості про друковані ЗМІ та інформагентства підлягатимуть обов'язковому внесенню до Реєстру.

Утримувачем Реєстру буде Міністерство юстиції України, на яке законодавством покладено обов'язки з реєстрації друкованих засобів масової інформації, адміністратором Реєстру - Державне підприємство "Інформаційний центр" Міністерства юстиції.

Міністр повідомив, що Реєстр являтиме собою електронну базу даних, яка міститиме інформацію про всі друковані ЗМІ, а також додатки до них у вигляді видань газетного та журнального типу. До Реєстру заноситимуться всі без винятку друковані ЗМІ, що видаються на території України, а також інформагентства що засновуються або діють в Україні, незалежно від способу їх виготовлення, сфери розповсюдження та тиражу.

За словами міністра, Реєстр міститиме функцію пошуку за певними параметрами.

Запис в Реєстрі про друковані ЗМІ міститиме, зокрема, інформацію про вид видання (газета, журнал, збірник, бюлетень, альманах, календар, дайджест тощо), назву, сферу розповсюдження, категорію читачів, періодичність випуску, місцезнаходження редакції, вид видання за цільовим призначенням (загальнополітичне, з питань економіки та бізнесу, науково-популярне, спортивне, юридичне, туристичне, релігійне, еротичне тощо) та іншу інформацію.

Про інформагентства запис у Реєстрі міститиме, зокрема, інформацію про засновника, вид інформагентства, сферу розповсюдження, місцезнаходження та номери засобів зв'язку, джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення тощо.

Відомості про друковані засоби масової інформації надаватимуться на запити як фізичних, так і юридичних осіб. Відомості з Реєстру також надаватимуться на вимогу суду, прокуратури, органів дізнання і слідства, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Олександр Лавринович зазначив, що на сьогодні в Україні зареєстровано близько 30 тисяч засобів масової інформації.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також