Количество отравившихся на свадьбе в Ровенской области увеличилось

17.07.2007, 12:54

Количество отравившихся на свадьбе в Ровенской области увеличилось до 123 человек, из них - 23 ребенка. (укр.)

У Рівненській області число захворілих з ознаками гострої кишкової інфекції, які госпіталізовані в інфекційні відділення Володимирецької центральної районної лікарні (ЦРЛ) та Кузніцовської МСЧ N3 протягом 15-16 липня становить 123 особи, з них 23 дітей. У всіх хворих форма перебігу захворювання - легка.

Встановлено збудник, який став причиною спалаху - сальмонела ентерітідіс, фактор передачі - харчові продукти.

Продовжуються заходи з ліквідації спалаху.

Як ми повідомляли, хворі 14 липня перебували на весіллі в с. Жолудськ. Загалом на весіллі були присутні понад 200 осіб з шести населених пунктів.

Встановлено, що причиною спалаху були порушення технології приготування їжі в домашніх умовах та відсутність холодильного обладнання. Проведено 126 бактеріологічних обстежень. Відібрані проби 37 харчових продуктів, якими пригощалися гості.

На місці події працює бригада фахівців санітарно-епідеміологічної служби та лікарів. Проводяться обстеження осіб та комплекс профілактичних санітарно-епідемічних заходів.

Ситуацію контролює МОЗ України.

У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.

З початку 2007 року в Україні вже зареєстровано 17 спалахів інфекційних захворювань, під час яких постраждало майже 450 людей, з них понад 130 дітей. У 2006 році було 35 спалахів інфекційних захворювань (захворіло 740 осіб, в тому числі 390 дітей). Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також