Количество обращений граждан Украины в Европейский суд уменьшилось

23.07.2007, 13:33

С начала 2007 года количество украинцев, которые жаловались на нарушение своих прав в Европейский суд, значительно уменьшилось. (укр.)

Протягом першого півріччя 2007 року кількість українців, що направили скарги до Європейського суду з прав людини, зменшилася у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року утричі.

Як повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович, згідно з інформацією Європейського суду з прав людини, якщо у 2006 році проти України було подано 3906 заяв про порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, то за перше півріччя 2007 року - 1300 заяв.

Загалом, повідомив міністр, станом на липень 2007 року за загальною кількістю заяв, поданих до Європейського суду з прав людини, Україна перемістилася у порівнянні з першим півріччям 2006 року з третього на четверте місце. (На першому місці - Росія, на другому - Румунія, на третьому місці - Туреччина.)

Удвічі зменшилася також кількість заяв проти України, взятих Європейським судом з прав людини до розгляду. Якщо у першому півріччі 2006 року Євросуд визнав прийнятними та взяв до розгляду 117 справ, то у 2007 році - 54 справи за заявами проти України.

Олександр Лавринович зазначив, що аналіз рішень Європейського суду, винесених проти України, демонструє, що найпоширенішими категоріями скарг є тривале виконання або невиконання в Україні рішень національних судів; порушення права на мирне володіння своїм майном; порушення права на ефективний засіб юридичного захисту; тривале провадження в національному суді; заборона катувань.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також