В парламент поступило более 45 тысяч обращений граждан

23.07.2007, 18:17

В Верховную Раду Украины на протяжении первого полугодия 2007 года поступило более 45 тысяч обращений, заявлений и жалоб граждан. (укр.)

Це майже на 7 тисяч звернень більше ніж за відповідний період минулого року.

Як повідомляє Відділ з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України, у пропозиціях, заявах і скаргах громадян порушено понад 47 тисяч питань. Як і раніше, значна частина звернень стосується проблем забезпечення законності та охорони правопорядку (28,6% від їх загальної кількості); соціального захисту та пенсійного забезпечення (24,1%); подій у країні та за кордоном, роботи Верховної Ради України п'ятого скликання, Президента України та Кабінету Міністрів України, оцінки діяльності народних депутатів України, органів влади (9,0%); житлового, комунального і шляхового господарства (6,6%); реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків (6,0%).

По допомогу до Верховної Ради України зверталися переважно соціально незахищені верстви населення. Зокрема, у першому півріччі цього року до парламенту надійшло понад 8 тисяч заяв і скарг від пенсіонерів, осіб похилого віку; більше 6 тисяч - інвалідів і ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій; майже стільки ж - від інвалідів загального захворювання, ветеранів праці, багатодітних сімей та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

У січні червні 2007 року до комітетів Верховної Ради України надійшло понад 10 тисяч пропозицій, заяв і скарг громадян. Це майже на 4,5 тисяч більше, ніж у січні червні 2006 року. Найбільшу кількість звернень розглянуто в парламентських комітетах: у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (2699), з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (1340), з питань правосуддя (1269), з питань економічної політики (891), з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (793).

За цей період депутатськими фракціями у Верховній Раді України опрацьовано 5 тисяч пропозицій, заяв і скарг.

До керівництва парламенту звернулося понад 2 тисяч громадян, з них 1390 до Голови Верховної Ради України О.О. Мороза.

Структурними підрозділами апарату Верховної Ради України опрацьовано майже 30 тисяч пропозицій, заяв і скарг, що на 4,6 тисяч більше, ніж за відповідний період минулого року. Їх переважна кількість (майже 23,5 тисяч) розглянута у Відділі з питань звернень.

З початку року зберігається стала тенденція до збільшення кількості відвідувачів, які звернулися до керівників комітетів, депутатських фракцій та народних депутатів України на особистому прийомі. Протягом першого півріччя у Верховної Раді України на таких прийомах побували 6655 осіб (у січні червні 2006 року 5914).

Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій, упродовж січня червня 2007 року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулося понад 260 тисяч виборців, розглянуто майже 62 тисячі письмових звернень.

Пропозиції, заяви і скарги громадян, що надходили до Верховної Ради України, розглядалися згідно з чинним законодавством і надсилалися для вирішення порушених у них питань до відповідних органів державної влади, місцевого самоврядування, прокуратури, суду та систематично аналізувалися. Звернення, що містять пропозиції щодо вдосконалення законодавства, вивчалися в комітетах Верховної Ради України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також