В Киеве завершила свою работу Парламентская Ассамблея ОБСЕ

09.07.2007, 15:20

Сегодня, 9 июля, в Верховной Раде Украины состоялось заключительное пленарное заседание XVI ежегодной сессии Парламентской Ассамблеи ОБСЕ. (укр.)

На початку засідання парламентарії заслухали доповідь Скарбника Парламентської Асамблеї Джеррі Графстайна. Він повідомив, що кошти Організації знаходяться у повному порядку і витрачаються ощадливо і прозоро у відповідності до затвердженого бюджету.

Скарбник також поінформував про збільшення фінансування ПА ОБСЄ на 4% з урахуванням інфляції.

Д. Графстайн, завершуючи свою роботу на посаді Скарбника, висловив надію, що фінанси ПА і надалі залишатимуться у надійних і чесних руках.

Про свою роботу відзвітував генеральний секретар Парламентської Асамблеї Р. Спенсер Олівер. Він повідомив, що за час його перебування на цій посаді, Асамблея продовжувала динамічно розвиватися і що Міжнародний секретаріат продовжує плідно і ефективно працювати, надаючи підтримку діяльності Організації, що розширюється.

Генеральний секретар привернув увагу до кількох основних напрямів роботи за звітний період: успішного проведення кількох заходів, зокрема, Осіннього засідання на Мальті, Зимового засідання у Відні, Економічної конференції в Андоррі.

Р. Спенсер Олівер також доповів про те, що Парламентська Асамблея продовжує активно приймати участь в діяльності за спостереженням на виборах, направивши у поточному році парламентаріїв для спостереження за виборами в Сербії і Вірменії, а також в Чорногорію, Боснію і Герцеговину, Латвію і Таджикистан у другій половині року.

Генеральний секретар також доповів про роботу спеціальних представників і спеціальних комітетів, які є невід'ємною частиною діяльності ПА ОБСЄ.

Р. Спенсер Олівер подякував українським парламентаріям за добру підготовку і успішне проведення 16-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ.

Парламентарії, які виступили після звіту генерального секретаря, звернули увагу на недостатню інформованість населення їхніх країнах про діяльність ПА ОБСЄ. Вони пропонували видати буклети про Парламентську Асамблею національним мовами з метою популяризації діяльності Організації.

Генеральний секретар погодився з цим і повідомив, що ПА зараз розпочала нову стратегію комунікації, яка включає в себе це питання, а також можливість кращого використання таких комунікаційних засобів як офіційний веб-сайт ПА ОБСЄ в Інтернеті.

Представник Постійної делегації Верховної Ради України Олег Білорус, відзначивши успішну роботу ПА в Києві, запропонував в майбутньому проводити заходи Організації тут.

Ця пропозиція була прийнята.

Далі учасники пленарного засідання розглянули резолюції, ухвалені комітетами. Про питання, які були заплановані до розгляду, і прийняті резолюції доповіли голови трьох комітетів Парламентської асамблеї. Зокрема, розглядаючи ухвалену резолюцію Загальним комітетом з політичних питань і безпеки з питань "Енергетична безпека" і "Ситуація в Білорусі" Президент ПА Йоран Леннмаркер запропонував обговорити їх окремо.

Першу резолюцію з питання "Енергетична безпека" учасники засідання прийняли без обговорення.

З питання "Ситуація в Білорусі" взяла слово представниця парламентської делегації Білорусі Наталія Андрейчик. Вона сказала, що делегація Білорусі виступає проти розгляду цього питання на Парламентській асамблеї і прийнятті резолюції. Позицію білоруських парламентаріїв вона аргументувала тим, що Парламентська асамблея у відповідності до своїх правил не розглядає ситуацію в окремих країнах учасницях Організації, а тільки загальні питання, які стосуються всіх або більшості учасниць. До того ж, зауважила Н.Андрейчик, проблеми з виконанням зобов'язань є у всіх учасниць Організації. Тому виділяти одну країну є недоречним.

Н. Андрейчик наголосила на тому, що, незважаючи на те, яке рішення ухвалить Асамблея, Білорусь продовжуватиме діалог з ПА ОБСЄ. Ухвалення ж незбалансованої і необ'єктивної резолюції, за її словами, навряд чи сприятиме цьому.

Позицію парламентської делегації Білорусі підтримав представник делегації Російської делегації. Він сказав, що російська делегація буде голосувати проти прийняття резолюції з білоруського питання. Якщо ж така резолюція буде ухвалена, російська делегація утримається під час голосування заключного документу Київської декларації.

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію "Ситуація в Білорусі".

Учасники засідання також ухвалили всі резолюції, прийняті на засіданнях комітетів: "Врегулювання конфліктів в регіоні ОБСЄ"; "Жінки в умовах миру і безпеки"; "Заборона касетних бомб"; "Незаконні повітряні перевезення легкої і стрілецької зброї і набоїв до неї"; "Стратегія екологічної безпеки"; "Лібералізація трансатлантичної безпеки"; "Зміцнення взаємодії ОБСЄ з правозахисниками і національними правозахисними установами"; "Посилення протидії торгівлі людьми на території держав-учасниць ОБСЄ"; "Боротьба з антисемітизмом расизмом, ксенофобією та іншими формами нетерпимості, у тому числі стосовно мусульман і рома".

Після цього учасники засідання ухвалили Київську Декларацію ПА ОБСЄ "Виконання зобов'язань ОБСЄ".

Наприкінці засідання відбулися вибори кількох посадових осіб Асамблеї.

Президент Парламентської Асамблеї Йоран Леннмаркер поінформував про заплановані заходи Асамблеї на найближчий час і запросив до участі в них всіх парламентаріїв.

На цьому 16-я щорічна сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ завершилася.

Наступна 17-а сесія ПА ОБСЄ відбудеться у 2008 році в м. Астана (Казахстан).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також