Саркофаг на Чернобыльской АЭС построят французы

13.08.2007, 12:34

Французская консорциум Novarka победил в тендере на строительство объекта "Хранилище" над разрушенным четвертым реактором Чернобыльской АЭС. (укр.)

- Майже трирічна пауза у виконанні дій за чорнобильськими програмами завершена, - відзначив міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич. - Після тендерних процедур, якщо все піде згідно із запланованим графіком, то до кінця вересня буде підписано контракт на будівництво конфайнменту.

У вересні також планується підписання контрактів із підрядниками, які розпочнуть будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива, а також буде завершено будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Ще 17 липня цього року асамблея донорів Чорнобильського фонду дозволила Україні підписати контракти на 490 мільйонів євро з французьким консорціумом Novarka на будівництво захисної оболонки над саркофагом четвертого реактора Чорнобильської АЕС. Донори дали також згоду на будівництво американською компанією Holtec International сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС, зокрема погодилися на виділення 7 мільйонів євро для завершення будівництва заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.

Раніше Президент України Віктор Ющенко підписав указ про невідкладне будівництво саркофагу, керуючись червневим рішенням РНБО.

Компанія Holtec International оголосила, що вже в серпні цього року розпочне роботи, пов'язані із завершенням будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС.

Міжнародним чорнобильський фонд "Сховище", до якого входить 28 країн, керує Європейський банк реконструкції та розвитку. Обсяг зібраних країнами коштів вже досягнув 1 мільярда доларів. У фінансуванні беруть участь країни "великої сімки", Євросоюзу та Україна.

Затягування з вирішенням проблеми фінансування програм закриття ЧАЕС призводить до подорожчання будівельних робіт у зв'язку зі зростанням вартості будівельних матеріалів та заробітної плати будівельникам. Вже на останньому засіданні Асамблеї донорів українська делегація на чолі з Нестором Шуфричем подала новий план фінансування будівництва, який на 150 мільйонів євро переважає раніше затверджений кошторис.

Нагадаємо, що "Сховище" було побудовано за 7 місяців після вибуху четвертого реактора на Чорнобильській АЕС. У саркофаг вкладено до 400 тисяч кубометрів бетону і вмонтовано 7 тисяч тонн металоконструкцій. Під "Сховищем" поховано зруйнований вибухом реактор і близько 200 тонн ядерного палива.

Завдання саркофага - забезпечити протягом 100 років населення та довкілля від іонізуючих випромінення і перетворення об'єкта в екологічно безпечну систему.

Кабінет Міністрів України розраховує до 2010 року завершити всі види процедур, пов'язаних із експлуатацією першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС, запровадити систему поводження з радіоактивними відходами, ввести в експлуатацію конфайнмент та вдосконалити систему соціальних гарантій працівників ЧАЕС і жителів міста Славутич.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також