В Украине отмечают 15-ю годовщину аэромобильных войск Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины

02.08.2007, 13:14

Сегодня, 2 августа, в Украине отмечают 15-ю годовщину создания аэромобильных войск Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины. (укр.)

З метою зміцнення морального духу воїнів, патріотичного виховання та зміцнення бойових традицій братерства десантників Указом Президента України N 937 від 2 серпня 1999 року було встановлено відзначення Дня аеромобільних військ. Ці війська були створені на базі частин та з'єднань повітрянодесантних військ Збройних Сил Радянського Союзу.

Протягом часів незалежності частини та підрозділи аеромобільних військ беруть активну участь у міжнародній діяльності Збройних Сил України. Воїни-десантники гідно виконують завдання операцій з підтримки миру на територіях більше 10 країн світу, зокрема, Республік колишньої Югославії, Іраку, Кувейту, Лівану, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Ефіопії/Еритреї, Грузії, Республіки Конго.

Високий професіоналізм офіцерів-десантників був відзначений командувачами стратегічних та оперативних штабів США і Коаліційних сил у ході планування та проведення контртерористичної операції в Афганістані та операції в Іраку. За цей період бойовий досвід набули понад 5700 десантників, що складає третину усіх воїнів-миротворців ЗС України. Багато з них удостоєні державних нагород та подяк.

Частини та підрозділи аеромобільних військ - найбільш активні учасники заходів міжнародної програми "Партнерство заради миру". Близько 2180 українських десантників, спільно з колегами з інших країн, здобували досвід у міжнародних навчаннях, що проходили у 16 країн світу, зокрема, у США, Росії, Великобританії, Італії, Польщі, Німеччині та Франції. Найбільш чисельними з них є тактичні навчання аеромобільних підрозділів "Козацький Степ", що проводяться щорічно, починаючи з 1997 року, стратегічні маневри НАТО у Європі "Стронг Резолв - 2002", "Кооператив Бест Еффорт", щорічне навчання підрозділів (відділення-взвод) - з 1995 року, міжнародні командно-штабні та комп'ютерні навчання з планування сучасних операцій із застосування високотехнологічної зброї "Кооператив Наггет", тактичні навчання (батальйон-бригада) "Щит миру" (2000 - 2001 роки).

Указами Президента України протягом цих років за мужність, доблесть та досягнення у сфері розбудови та зміцнення бойової готовності військ було нагороджено приблизно 48 найкращих десантників, за бойові заслуги, зразкове виконання покладених завдань, високий професіоналізм особового складу 25-й повітряно-десантній бригаді було присвоєно почесне найменування "Дніпропетровська". Звання героя Радянського Союзу був удостоєний голова комітету воїнів-інтернаціоналістів та ветеранів Великої Вітчизняної війни і військових конфліктів генерал-лейтенант Сергій Червонописький, котрий проходив службу в повітряно-десантних військах Радянського Союзу. Орденом "За мужність" ІІІ ступеня була нагороджена сержант військової служби за контрактом Марина Савельєва, котра врятувала товариша, виконуючи стрибок з парашутом.

Першим начальником аеромобільних військ був генерал-майор Віталій Раєвський, який під час війни в Афганістані командував повітрянодесантною бригадою. Заступник Голови Державного комітету з охорони державного кордону України генерал-лейтенант Михайло Коваль командував з'єднанням аеромобільних військ в Західному оперативному командуванні.

Вперше за роки незалежної України особовим складом всіх частин аемв були здійснені нічні стрибки з парашутом, відновлена практика виконання особовим складом аеромобільних підрозділів вправ стрільб зі стрілецької зброї з вертольотів у повітрі та десантування бойової техніки і вантажів на тактичних навчаннях ("Чауда" - 2006 рік). Планується десантування техніки та особового складу під час навчань "Артерія -2007", була створена експериментальна 79-та оаембр, що дислокується у Миколаєві.

Військовослужбовцями військової служби за контрактом в Збройних Силах України першим був укомплектований 13-й оаемб 95-ї оаембр. На даний час військовослужбовці саме цієї військової частини виконують миротворчу місію на Балканах.

Нині в Україні проходять військову службу майже 6000 десантників. Поруч з чоловіками проходять службу близько трьохсот жінок-військовослужбовців. Це фахівці зв'язку, медичної служби, спортсменки парашутного спорту.

У з'єднаннях, військових частинах аеромобільних військ, військових частинах спеціального призначення та берегової оборони в експлуатації знаходиться 414 комплектів десантних парашутних систем ДПС. Наказом Міністра оборони України N 262 від 12 липня 2004 року на озброєння Збройних Сил України були прийняті вітчизняні десантна та запасна парашутні системи (ДПС і ЗПС).

З появою ранцевого парашута Г. Є. Котельникова, з'явилась реальна можливість доставки у короткі терміни парашутним способом у тил противника військових формувань для виконання бойових завдань літаками без їх посадки на аеродроми.

2 серпня 1930 року вперше у світі в СРСР на навчаннях Московського військового округу був висаджений повітряний десант парашутним способом. У подальшому повітряні десанти у кількості від декількох сотень до декількох тисяч десантників зі зброєю, спорядженням та бойовою технікою висаджувались практично на всіх навчаннях і маневрах у ході яких продовжувалось удосконалення виучки особового складу повітряно-десантних частин щодо десантування парашутним, посадочним і комбінованим способами та дій у тилу противника в ході виконання бойових завдань.

Використання парашута для десантування особового складу призвело до появи нового елементу оперативної побудови військ - повітряного десанту та нової форми спільних операцій - повітрянодесантної операції.

Приклад успішних дій повітряних десантів був продемонстрований на маневрах Київського особового ВО у вересні 1935 року, де були присутні більше двадцяти генералів та офіцерів військових делегацій Англії, Франції, Італії, Польщі та інших країн. За 1годину 50 хвилин було десантовано парашутним та посадочним способом близько 5 тисяч чоловік зі зброєю, спорядженням та технікою, включаючи танки і артилерію. Десант захопив переправи через річку Дніпро, чим сприяв військам наступаючим з фронту форсувати водну перешкоду сходу та не допустив підходу резервів противника.

Проведений експеримент і подальше застосування повітряних десантів привернули велику увагу широкого кола військових фахівців провідних країн світу. І вже у березні 1938 року під час захвату Австрії Німеччина вперше застосувала свої повітряно-десантні війська. У ході другої світової війни найбільш широко німецькі повітряно-десантні війська застосовувались під час захоплення Норвегії, Бельгії, Голландії та острова Кріт.

На початку 1940 року США, а з липня 1940 року Великобританія приступили до формування своїх повітрянодесантних військ і вже у серпні 1944 року англо-американське командування із діючих у Європі повітрянодесантних військ створило 1-у повітряно-десантну армію союзників у складі двох повітряно-десантних корпусів - американського та англійського, які мали відповідно три американські і дві англійські повітряно-десантні дивізії, дві окремі повітряно-десантні бригади і, крім того, французькі та польські парашутні частини а також військово-транспортну авіацію. Найбільш крупні повітрянодесантні операції були проведені в Італії (Сицилія), Франції (Нормандія), Голландії та під час форсування річки Рейн.

Яскравим прикладом застосування повітряно-десантних військ у Другій світовій війні була висадка повітряного десанту німців на о. Кріт та його захват у травні 1941 року. Острів обороняли війська загальною кількістю біля 55 тисяч. Чисельність німецьких десантників - близько 22 тисяч. Повітряно-десантна операція проводилась протягом 11 днів. За цей час німці втратили біля 4 тис. вбитими та близько 2тис. пораненими. Переможені встигли евакуювати лише 16 тис. військовослужбовців, а решту 39 тис. втратили вбитими, пораненими та полоненими.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також