Открыто новое радиологическое отделение Института эндокринологии и обмена веществ

11.09.2007, 11:52

Премьер-министр Украины Виктор Янукович принял участие в открытии нового радиологического отделения Института эндокринологии и обмена веществ Академии медицинских наук Украины - клинического корпуса лучевой терапии. (укр.)

"Введення в дію цього медичного центру, в будівництво якого держава вклала майже 13,5 млн. гривень, дасть можливість значно підвищити ефективність надання медичної допомоги хворим на рак щитовидної залози", - наголосив під час відкриття глава уряду.

За словами Віктора Януковича, турбота про громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, - обов'язок влади. "Цього року у порівнянні з минулим уряд збільшив видатки на соціальний захист громадян-чорнобильців на 850 мільйонів гривень. Зокрема, видатки на допомогу сім'ям з дітьми та харчування дітей, які постраждали через Чорнобильську катастрофу, зросли майже на 60%. Наступного року бюджетна допомога чорнобильцям суттєво зросте", - наголосив прем'єр-міністр.

Інститут ендокринології та обміну речовин АМН України є провідною науково-медичною установою України з розробки наукових актуальних проблем клінічної та експериментальної ендокринології та надання консультативно-лікувальної допомоги населенню України. Накопичений за 21 рік після Чорнобильської катастрофи досвід вивчення впливу її наслідків на здоров'я людини показує, що сьогодні значно зросла захворюваність на рак щитовидної залози (ЩЗ) серед дітей та підлітків України. Протягом 1981-1985 років серед вказаної популяції населення України щорічно реєструвались лише поодинокі випадки цього захворювання. Починаючи з 1990 року, коли вперше було встановлено значне підвищення кількості прооперованих осіб у віці 1-18 років на момент аварії, число щорічно зареєстрованих у цій віковій групі випадків раку ЩЗ постійно збільшувалося та на сьогодні більш, ніж в 30 разів перевищує дочорнобильський щорічний рівень даної патології.

За 1986-2006 роки в Україні прооперовано з приводу раку ЩЗ більш ніж 4150 хворих віком від 1 до 18 років на момент аварії, понад 60% були прооперовані у хірургічному відділенні Інституту ендокринології та обміну речовин АМН України, 2100 з них пройшли в радіологічному відділенні інституту курс лікування радіоактивним йодом. Поряд з наданням конкретної консультативної та лікувальної допомоги особам, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи в інституті проводяться фундаментальні дослідження по вивченню впливу радіації на ґенез раку щитовидної залози. Введення в дію нового радіологічного відділення інституту значно підвищить ефективність надання медичної допомоги хворим на рак щитовидної залози.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также