Спикер Верховной Рады встретился с содокладчиками Комитета ПАСЕ

15.01.2008, 12:34
Сегодня, 15 января, председатель Верховной Рады Украины Арсений Яценюк провел встречу с содокладчиками Комитета ПАСЕ по вопросам соблюдения обязанностей и обязательств государствами-членами Совета Европы Ренате Вольвенд та Ханне 
Северинсен. (укр.)

На початку зустрічі А. Яценюк високо оцінив рівень співпраці України з Радою Європи та її Парламентської асамблеєю. "В Україні відбувається неймовірний прогрес демократичних перетворень у відповідності до високих стандартів Ради Європи", - заявив він. 

За словами А. Яценюка, підтвердженням цього стали позачергові вибори до Верховної Ради України, і, зокрема, наразі встановлені "державні конструктивні стосунки" між інститутом Президента України, Урядом та парламентом. 

Разом з тим, голова Верховної Ради України наголосив на необхідності продовжити реформування правоохоронної сфери, зокрема, судової та прокурорської систем, відповідно до демократичних стандартів. 

Під час зустрічі сторони, серед іншого, обговорили питання щодо конституційної реформи в Україні. А. Яценюк висловив переконання у конструктивній співпраці всіх гілок влади у її впровадженні. При цьому голова Верховної Ради України повідомив, що для опрацювання відповідних пропозицій Указом Президента України створена Національна конституційна рада. Водночас А. Яценюк наголосив, що внесення змін до Основного закону є "складним процесом" і довгостроковою перспективою для України. 

У свою чергу, Х. Северинсен зазначила, що наразі моніторинг з боку ПАРЄ "полягає у законодавчих ініціативах, і тепер йдеться про оптимістичні прогнози". 

Також було обговорено питання щодо реформування виборчого законодавства в Україні. Зокрема, А. Яценюк наголосив, що серед пріоритетів Верховної Ради України внесення змін до законодавства про вибори, спрямованих на забезпечення максимальної прозорості виборчого процесу на всіх етапах. На думку голови Верховної Ради України, цьому може сприяти запровадження відкритих списків кандидатів у народні депутати України. 

Під час зустрічі сторони також торкнулися питання виконання в України рішень Європейського Суду з прав людини. Голова Верховної Ради України підкреслив, що питання ратифікації інструментів Ради Європи посідає "ключову позицію у парламенті". 
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также