Украина подтверждает свою готовность к диалогу с Россией

24.01.2008, 10:28
В связи с комментарием Департамента информации и прессы МИД Российской Федерации относительно письма Генеральному секретарю НАТО, подписанного Президентом Украины, председателем Верховной Рады и премьер-министром, в котором говориться о заинтересованности Украины в присоединении к Плану действий по членству в НАТО (ПДЧ), пресс-служба МИД Украины сделала заявление. (укр.)

МЗС України позитивно оцінює позицію зовнішньополітичного відомства РФ, яке вкотре підтвердило відданість Росії загальновизнаним міжнародним принципам, зокрема поваги до права кожної незалежної держави робити самостійний свідомий вибір системи забезпечення власної безпеки. 

Водночас, ми не поділяємо побоювань Росії, що розширення НАТО може зумовити серйозні військово-політичні зрушення, які неминуче позначаться на інтересах РФ. Натомість, Україна розглядає цей процес як поширення на південь і на схід зони стабільності та безпеки в Європі. 

Хотіли б підкреслити, що курс України на євроатлантичну інтеграцію не є альтернативою розбудові відносин з РФ. Виходячи з духу та букви Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року, ми будуємо наші сучасні взаємини на засадах добросусідства, поваги до суверенітету та інтересів обох країн,
спільної відповідальності перед викликами та загрозами сучасності. 

У контексті приєднання України до ПДЧ хотіли б зазначити, що це лише черговий етап євроатлантичної інтеграції України, визначений чинним законодавством нашої держави. 

Безумовно, при прийнятті рішення про вступ до НАТО думка українського народу буде врахована, про що, зокрема, і йдеться в листі Генеральному секретареві НАТО. 

Україна підтверджує готовність до діалогу зі всіх питань, включаючи свою участь у діяльності міжнародних безпекових систем, зі всіма своїми партнерами, і передусім з Російською Федерацією. Вважаємо, що свідченням зрілості та цивілізованості українсько-російського співробітництва має бути спроможність обговорювати питання за столом переговорів, без зайвого ажіотажу, нагнітання пристрастей, використання штампів та експлуатації стереотипів часів холодної війни. 
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины

Читайте також

Читайте также