Премьер-министр Украины посетит Россию 21 февраля

29.01.2008, 11:22
Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко в Брюсселе заявила, что посетит Россию с визитом 21 февраля. (укр.)

У Брюсселі, виступаючи в Європейському парламенті й коментуючи свою майбутню поїздку до Росії, Юлія Тимошенко заявила, що мета цієї поїздки - "прибрати між Україною і Росією сумнівних посередників, прибрати непрозорі механізми в співпраці з питань постачання газу". 

"Така потужна посередницька структура з постачання до України газу, яка фактично монополізувала як внутрішній, так і зовнішній ринок газу, не може існувати в Україні", - заявила керівник українського уряду. 

Крім того, за словами Юлії Тимошенко, під час поїздки до Москви також обговорюватиметься питання ціни на природний газ. "Я була б задоволена цією поїздкою, якби ми знайшли загальний підхід до формування ринкової ціни, щоб прибрати політичну складову в цьому питанні", - підкреслила прем'єр-міністр. 

Юлія Тимошенко наголосила, що співробітництво України з Росією для її уряду є важливим, зауваживши, що це "питання гармонійного, збалансованого співробітництва". 

Керівник уряду зазначила, що сприймає гармонійні відносини з Росією "як невід'ємну складову інтеграції до Європейського Союзу". "Наш уряд робитиме все для налагодження відносин з Росією, однак з урахуванням національних пріоритетів", - сказала Юлія Тимошенко. 

Прем'єр-міністр підкреслила, що українська влада має намір у міжнародному співробітництві "чітко забезпечувати" економічну безпеку України. 

За словами Юлії Тимошенко, маючи в Україні єдність Президента, уряду і більшості в парламенті, уряд "хотів би розпочати нові проекти щодо диверсифікації джерел постачання енергоносіїв". Прем'єр-міністр відзначила, що має на увазі будівництво нових транскаспійських і трансчорноморських коридорів. 

Керівник українського уряду підкреслила, що реалізувати ці проекти потрібно вже на нинішньому етапі, відзначивши, що "сьогодні швидко будуються нафто- і газові магістралі, які іноді підсилюють залежність Європейського Союзу від одного постачальника". 

Юлія Тимошенко запропонувала ЄС звернути увагу на проект, "який стосується нового газового шляху, що може з'єднати туркменський газ з Європою". 
Инф. Кабинета Министров Украины.


Читайте також

Читайте также