Яценюк: Сотрудничество Украины с Европейским Союзом в сфере энергетики как наиболее успешное

27.02.2008, 11:01
Председатель Верховной Рады Украины Арсений Яценюк отмечает сотрудничество Украины с Европейским Союзом в сфере энергетики как наиболее успешное. (укр.)

Про це А.Яценюк сказав 26 лютого у ході зустрічі з Європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом, що проходила у рамках одноденного робочого візиту голови Верховної Ради України до м. Брюссель (Королівство Бельгія). 

Учасники зустрічі обговорили питання співробітництва України з Європейським Союзом у сфері енергетики, зокрема виконання Меморандуму у сфері постачання електроенергії. 

У коментарі журналістам по завершенні зустрічі А. Пібалгс висловив задоволення Україною як надійним транзитним партнером та відзначив її значний потенціал як експортера електроенергії. За словами Єврокомісара, "Україна має гарний потенціал у цій сфері". "Це та мета, яку ми прагнемо
досягти, але для цього необхідно ще декілька кроків", - сказав він. 

А. Пібалгс також підкреслив, що під час зустрічі обговорювалося питання вступу України до Спілки з координації передачі електроенергії (UCTE). 

А. Яценюк назвав експорт електроенергії "одним з елементів, у тому числі економічного росту України" та "ключовим елементом" співробітництва України та ЄС. "Для цього потрібно багато часу. Але прийти до високих стандартів Союзу і стати повноправним членом цієї організації дуже важливий елемент для українського енергетичного сектору", - сказав голова Верховної Ради України. 

Торкаючись питання постачання газу в Європу, яке також розглядалося на цьому засіданні, А. Яценюк підкреслив, що він "не зупинявся б на українському аспекті, а повернувся у сферу компетенції Європейської комісії та ЄС". 

"Ми неодноразово говорили про необхідність єдиної енергетичної політики і про те, що Україна могла б і повинна бути повноцінним партнером", - підкреслив А. Яценюк. Водночас, за його словами, "документи, які зараз регулюють енергетичний сектор, у тому числі енергетична Хартія, залишились декларативними і не мають суттєвого впливу на енергетичні ринки країн, які ратифікували цей документ". 

Голова Верховної Ради України також відзначив, що "однією великою складовою енергетичної політики України" мають стати інвестиції. На думку А. Яценюка, робота на енергетичному ринку країни має вестися системно. На його переконання "потрібно навести порядок з ресурсами України, починаючи з ціноутворення на внутрішньому ринку і закінчуючи організацією внутрішнього ринку у частині дистрибуцій по внутрішніх мережах тих чи інших ресурсів". 

При цьому А. Яценюк наголосив, що всі іноземні інвестиції повинні мати рівний рівень доступу до українського ринку за умов державного контролю. 

Сторони обговорили й інші питання співробітництва між Україною та ЄС. Так, за словами Європейського комісара з питань енергетики, "після завершення переговорів щодо вступу України в СОТ відкриваються нові можливості, пов'язані з новою поглибленою угодою та угодою про створення зони вільної торгівлі". 

Голова Верховної Ради України повідомив, що А. Пібалгс прийняв запрошення взяти участь у конференції з питань енергетичної безпеки, яка відбудеться у травні ц. р. в Україні. 
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також