НКРЭ понизила цену реализации газа собственной добычи ОАО "Укрнафта"

29.02.2008, 12:56

ОАО "Укрнафта" заявляет, что очередное понижение цены на газ собственной добычи является преступлением для экономики страны. (укр.)

28 лютого 2008 року на своєму засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики України понизила ціну реалізації природного газу власного видобутку ВАТ "Укрнафта" для забезпечення потреб населення у 2008 році на 26,9% з 272,6 до 199,2 грн. (без ПДВ) за 1 тис. м куб., керуючись нібито ненаданням компанією детальних обґрунтувань структури ціни газу. 

ВАТ "Укрнафта", усвідомлюючи необхідність соціального захисту громадян України, ніколи не відмовлялося і не відмовляється реалізовувати газ власного видобутку для потреб населення, але за економічно обґрунтованою ціною, не нижче собівартості, яка за результатами діяльності у 2007 році при нульовій рентабельності становить 349,73 грн. (без ПДВ) за 1 тис. м куб. І про це добре обізнані як урядовці, так і чиновники НКРЕ. Детальне обґрунтування структури цієї ціни, правильність її калькулювання, акти щорічних перевірок різноманітних контролюючих органів про відсутність порушень у веденні бухгалтерського та податкового обліку неодноразово надавались в усі інстанції, у тому числі НКРЕ.

При загальносвітовому подорожчанні ціни на газ, коли ціни на імпортний газ системно піднімаються, на вітчизняний, навпаки – системно штучно занижуються. По своїй суті це рішення є злочинним по відношенню не лише до найбільшої національної нафтогазовидобувної компанії України, але й економіки держави в цілому. Складається враження, що планомірно виконується чітке завдання – руйнація вітчизняної газовидобувної галузі. Рішення НКРЕ також має явно замовний характер, причому потрібно відверто зазначити – замовником руйнації вітчизняної галузі є люди, які займають урядові кабінети по вул. Грушевського, 12/2. 

Задеклароване ж Урядом у програмі "Український прорив: для людей, а не політиків" збільшення обсягу фінансування геологорозвідувальних робіт, збільшення обсягів власного видобутку нафти і газу відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, так і залишається пустими деклараціями. На практиці ж не лише не закладаються стимули у ведення і без того ризикованого виду діяльності, а й руйнуються існуючі умови господарювання, що вже давно звелися до самовиживання.

Переконані, що наші працівники, які цілодобово і в спеку і в холод на бурових добувають вітчизняний газ, не повинні бути заручниками політичних ігрищ високопосадовців навколо газу, який до того ж має "міжнародний душок", заручниками некомпетентності та неправомірності дій органів державної влади.

За таких умовах правління ВАТ "Укрнафта" змушене звернутися до Спостережної ради компанії за згодою на планомірне суттєве скорочення обсягів видобутку природного газу як економічно невигідного з тим, щоб довести його видобуток до мінімального, технологічно необхідного рівня, а також припинити відповідні геологорозвідувальні роботи.
По материалам пресс-центра ОАО “Укрнафта”.


Читайте також