Генсек НАТО: Альянс высоко ценит результаты сотрудничества Украины и НАТО

08.02.2008, 12:06

7 февраля в Вильнюсе в рамках неформальной встречи министров обороны стран-членов Североатлантического альянса состоялось заседание Комиссии Украина-НАТО на уровне министров обороны. (укр.)

Українську військову делегацію на засіданні очолював міністр оборони України Юрій Єхануров. 

Перед початком засідання Комісії Україна-НАТО міністр оборони України Юрій Єхануров взяв участь у неформальній зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО та міністрів оборони країн-контрибуторів операції у Косовому. 

Також відбулася робоча зустріч глави українського оборонного відомства з Генеральним секретарем НАТО паном Яапом де Хооп Схеффером. 

Відкриваючи засідання Комісії Україна-НАТО Генсек Альянсу Яап де Хооп Схеффер привітав Юрія Єханурова з призначенням на посаду міністра оборони України. Він також зазначив, що це засідання присвячено обговоренню подальших шляхів реформування оборонного і безпекового сектору України. 

- Альянс високо цінує результати більш ніж десятирічної співпраці України з НАТО і ці результати зобов'язують нас розвивати рівень нашої співпраці. Україна має постійну підтримку з боку НАТО у здійсненні реформ, спрямованих на подальшу інтеграцію у євроатлантичне співтовариство, - підкреслив Яап де Хооп Схеффер. 

Також Генсек НАТО високо оцінив внесок України у миротворчі місії під егідою Альянсу і висловив сподівання, що Україна й надалі буде їх активним учасником. 

У свою чергу глава українського оборонного відомства Юрій Єхануров подякував за теплий прийом і запевнив учасників засідання у продовженні плідної взаємовигідної співпраці між Україною та НАТО як у сфері забезпечення миру і стабільності на євроатлантичному просторі, так і продовження оборонної реформи в Україні. 

- Це засідання для нас є особливим. По-перше, воно проходить напередодні самміту Альянсу в Бухаресті, а по-друге, в Україні, незважаючи на різноманітність політичних поглядів і позицій відбувається консолідація розуміння політичною елітою ролі та завдань НАТО, - зазначив міністр
оборони України. 

Також Юрій Єхануров підкреслив, що діяльність Президента України, парламенту, сформованого коаліційного уряду спрямовані на забезпечення Збройних Сил необхідними ресурсами для підвищення їх боєздатності. 

- Україна розглядає НАТО як гаранта стабільності та безпеки на євроатлантичному просторі і прагне спільно з країнами-членами Альянсу брати участь у процесах забезпечення цієї стабільності і безпеки, - зазначив Юрій Єхануров. 

Підтвердженням цього, додав глава вітчизняного оборонного відомства, є активна участь України як країни-партнера в усіх операціях під проводом НАТО. 

- Міністерство оборони України було і залишається надійним рушієм євроатлантичної інтеграції. І ми прагнемо максимально ефективно використати існуючі механізми співробітництва з Альянсом для зміцнення миру і процвітання як України, так і всього євроатлантичного простору, - наголосив Юрій Єхануров. 

Безпосередньо у ході засідання Комісії Україна-НАТО були обговорені питання продовження реформ у оборонному та безпековому секторі України, хід воєнної реформи в Україні та розвиток Збройних Сил України в контексті виконання заходів Державної програми розвитку ЗС України на 2006-2011 роки, питання розширення участі Збройних Сил України в операціях під егідою Альянсу. 

Крім того, в ході засідання були детально обговорені питання розвитку співпраці України з НАТО в рамках Плану дій Україна-НАТО, щорічного Цільового плану та Інтенсифікованого діалогу. 
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також