С апреля вводится электронная декларация по НДС

28.03.2008, 13:32

Министр финансов Украины Виктор Пинзеник сообщил, что с апреля вводится электронная декларация по НДС – первый шаг к автоматическому возмещению и детенизации налога. (укр.)

Министр поінформував, що з початку наступного місяця вступає в силу прийняте Кабінетом Міністрів України Розпорядження "Про заходи щодо удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість" № 262-р, яким запроваджено механізм змін до податкової звітності з ПДВ (розшифровка платниками податку сум податкового кредиту та зобов’язань в розрізі контрагентів). 

Міністр відзначив важливість цього рішення, ініційованого Мінфіном, для запровадження 
• прозорості у відшкодуванні податку на додану вартість, 
• запобігання незаконному поверненні ПДВ, 
• усунення дискримінації підприємців, 
• переходу до безконтактного режиму податкових перевірок та 
• автоматичного відшкодування ПДВ.

Механізм електронного декларування дозволяє: 
• виявляти спроби незаконного відшкодування податку з бюджету ще на стадії декларування, що сприяє декриміналізації податку; 
• проводити перевірки в режимі "кабінетного аудиту" (тобто без залучення платника – безконтактний режим), що призведе до значного скорочення кількості перевірок та відповідно до зменшення втручання у господарську діяльність з боку контролюючих органів; 
• суттєво покращити ситуацію відносно своєчасного відшкодування сум заборгованості з податку на додану вартість. 

Віктор Пинзеник назвав запровадження електронної декларації ключовим кроком до переходу на режим автоматичного відшкодування ПДВ. 

"Із запровадженням електронної декларації зникає потреба в тотальних масових кругових перевірках підприємств, - наголосив Міністр фінансів. - Ми заміняємо їх одноразовою електронною звіркою платежів - це дуже проста система, яка, з одного боку, зменшує величезну кількість податкових перевірок, а з другого - дозволяє негайно виявляти структури, що займаються відмиванням ПДВ, через які зникають багатомільярдні суми коштів".

"Це рішення уряду започатковує зміну філософії оподаткування - від тотального контролю до перевірки лише відхилень, - підкреслив Віктор Пинзеник, - оскільки на сьогодні основна частина перевірок податкової пов’язана саме з адмініструванням податку на додану вартість, а при прозорому контролі лише за відхиленнями це означає, що для більшості пІдприємств ПДВ буде повертатися автоматично".

Питання своєчасного відшкодування податку на додану вартість є одним з найгостріших у податковій політиці держави. 

Скорочення бюджетної заборгованості з ПДВ залежить від декількох складових, і, перш за все від того, наскільки оперативно органи державної податкової служби проводять перевірки по підтвердженню сум податку на додану вартість, заявлених до відшкодування з бюджету. 

Існуюча дотепер система адміністрування вимагає проводити перевірки всіх контрагентів платника до виробника продукції (послуги), що при наявності ланцюга постачальників у 20-30 суб’єктів господарювання створює умови як для корупційної діяльності так і для значних термінів затримання відшкодування ПДВ з бюджету для платників.  

З метою ліквідації зазначених факторів і було прийняте підготовлене Мінфіном Розпорядження КМУ "Про заходи щодо удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість" від 06.02.2008 № 262-р.
Инф. Министерства финансов Украины. 

Читайте також