Держать сбережения в долларах опасно

25.04.2008, 14:15

Остановить инфляцию в Украине можно лишь отказавшись от привязки гривны к доллару. Так считает старший научный сотрудник международного института имени Петерсена Андерс Аслунд. (укр.)

На його думку, українській владі слід більш рішуче вести фінансову політику.

У боротьбі з інфляцією Україна рухається у правильному руслі, каже Аслунд. Український платіжний баланс достатньо хороший, міжнародні валютні резерви складають $33 мільярди, а бюджет не має дефіциту. Соціальні видатки надто високі. Це так. Але вони балансуються з доходами. Це не причина інфляції, - констатує експерт.

На його думку, основними чинниками інфляції в Україні є привязка гривні до американської національної валюти та експансивна грошова політика. Андерс Аслунд вважає, що через привязку до долара Україна імпортує 12% інфляції з інших країн. Після відмови від цього курс гривні підвищиться і інфляція призупиниться.

Для українців сьогодні небезпечно тримати заощадження в доларах. Набагато вигідніше в гривні. Можна отримати більший відсоток, при цьому мати найменший валютний ризик, - підсумував експерт міжнародного інституту імені Петерсена Андерс Аслунд. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також