Ушла из жизни выдающаяся украинская пианистка Ия Царевич

23.04.2010, 16:24
Ушла из жизни выдающаяся украинская пианистка Ия Царевич

В Киеве после продолжительной болезни на 82 году жизни умерла выдающаяся украинская пианистка, одна из основателей кафедры камерного ансамбля Национальной музыкальной академии Украины им. П.И. Чайковского Ия Сергеевна Царевич (укр.).

Ія Царевич народилася 31 жовтня 1928 року в місті Ташкент (Узбекістан) в родині письменника Сергія Царевича та журналістки Олени Браганцевої.

На початку музичного становлення Ії Сергіівни серед педагогів були Лія Моісеївна Левінсон (ЦМШ, Москва), професори Я. Фастовський (Київська консерваторія) та Р. Эдельман (Московська консерваторія).

Все життя Ії Сергіївни було пов’язано з сім’єю видатного українського композитора, фундатора української композиторської школи Бориса Лятошинського. З 5-річного віку вона була свідком творчого життя композитора, а після його смерті була дбайливим хоронителем архіву Б. Лятошинського.

За життя Ії Сергіівни світ побачив, мабуть, одну з найвагоміших ілюстрацій життя творчої інтелігенції України - публікацію першого тому листування Бориса Лятошинського з Рейнгольдом Моріцевичем Глієром (1914-56 рр.). Ця робота була зроблена у співпраці з професором Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Мар’яною Капіцею. Наразі готувався другий том.

Ія Царевич була видатною піаністкою свого часу і пропагувала не тільки творчість Б. Лятошинського , але й композиторів сучасників і, безумовно, світову класику.

Творча діяльність Ії Сергіївни багатогранна. Вона виступала з численними концертами як солістка-піаністка, а також у складі камерних ансамблів з видатними музикантами - скрипалями Арменом Марджаняном та Олексієм Гороховим, з віолончелістом Вадимом Червовим та іншими. А також разом з квартетами імені Лисенка, та імені Леонтовича.

Вагомим внеском Ії Сергіївни у розбудову мистецького життя України стала довготривала викладацька діяльність. Більш ніж пів сторіччя Ія Сергіївна присвятила викладанню на кафедрі камерного ансамблю НМАУ ім. П.І. Чайковського з моменту її заснування і небезпідставно була її фундатором.

Серед її вихованців багато відомих концертуючих музикантів. Серед яких Вадим Гладков (Іспанія), Тетяна Примак (Ліван), В'ячеслав Бойков (Донецьк,) Костянтин Фесенко (Київ) та багато інших.

Похована Ія Сергіївна Царевич у місті Ворзель.

По материалам Music-review Ukraine

Читайте також