НБУ запускає сайт з фінансової грамотності

05.08.2022, 15:35

2 серпня 2022 року Національний банк під час зустрічі з педагогами з нагоди старту літньої школи фінансової грамотності "ТАЛАН для освітян" презентував сайт із фінансової грамотності "Талан". Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Основна мета створення сайту - формування й розвиток спільноти педагогів-тренерів із фінансової грамотності в Україні. Він буде корисним для викладачів, які працюють і з дітьми, і з дорослими.

Рівень фінансової грамотності українців перебуває на позначці 12,3 бала із 21 можливого. Такі результати дослідження "Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році", яке проводив Проєкт USAID "Трансформація фінансового сектору" у співпраці з Національним банком України. Мінімальний же цільовий рівень, рекомендований Організацією економічного співробітництва та розвитку, становить 14 балів. Найнижчий показник серед учасників дослідження має вікова група 18-24 роки.

Серед основних причин такого низького рівня фінансової грамотності серед молоді можна виокремити такі: предмет фінансова грамотність викладається лише в 10% шкіл; немає системи якісної підготовки викладачів із цього предмета; у сім'ях зазвичай уникають розмов про фінанси; у дітей здебільшого відсутній досвід користування фінансовими послугами.

Водночас, за даними згаданого вище дослідження, 79% українців хочуть, щоб курс фінансова грамотність викладався у школі.

Читайте також