III Форум по управлению Интернетом IGF-UA призывает к сотрудничеству государство и участников Интернет-рынка

02.10.2012, 18:18

28 сентября в Киеве прошел Третий украинский Форум по управлению Интернетом (IGF-UA), который собрал вокруг себя более 120 представителей власти, бизнеса, государственных профессиональных организаций, работающих в сфере ИКТ. Участниками IGF-UA стали представители интернет-сообщества из Беларуси, Дании, Германии, России, Франции, Швейцарии и других стран (укр.).

Відкрив Форум Президент УСПП, народний депутат України, Радник Президента України Анатолій КІНАХ. У своєму виступі він відзначив, що в умовах зростання конкуренції, принципове значення має реалізація стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, де одну із основних функцій виконують громадські об’єднання і професійні асоціації, наукова та інтелектуальна еліта країни.

Представник міжнародної спільноти, керівник Офісу Ради Європи в Україні Володимир Рістовскі у своєму вітальному слові окреслив основні завдання Ради Європи, а саме захист прав людини та свободи слова, доступ до інформації в Інтернеті тощо.

Про сучасний стан та тенденції вітчизняного ІКТ-ринку докладно навів дані Іван ПЄТУХОВ, Віце-президент УСПП. "Розвиток "нової економіки" неможливо без телекомунікаційного сектору – головного знаряддя управління інформаційними потоками сучасного суспільства і основою економіки в її сучасному розумінні", – наголосив він під час свого виступу.

Вадим ГАРБУЗ, директор з розвитку UA-IX, відзначив, що в UA-IX відбулась наймасштабніша модернізація в історії Мережі. "Це дозволить забезпечити найкращі умови та найсучасніші технології взаємодії учасників ринку Інтернет в Україні і є платформою для сталого розвитку на найближчі 3-5 років ", –  сказав В. Гарбуз.

Голова Правління ІнАУ Сергій БОЙКО акцентував увагу на нових вимогах для операторів та провайдерів телекомунікацій, встановлених державою, проте – відсутність жодного обов'язку для органів державної влади та місцевого самоврядування щодо усунення перешкод у діяльності операторів/провайдерів телекомунікаційних послуг. С. Бойко озвучив пропозиції ІнАУ, направлені на відновлення балансу у регуляторній політиці: доки у діючому законодавстві не будуть усунуті суперечності та чітко не врегульована діяльність органів влади та місцевого самоврядування (у галузі сприяння поширення доступу до Інтернету та розвитку провайдерів телекомунікацій), ІнАУ пропонує відмінити та не приймати нових регуляторних актів, які створюють перешкоди або ускладнюють діяльність провайдерів телекомунікацій.

З позиції державних органів на форумі доповіли Микола СОКИРКО, Директор департаменту регулювання та ліцензування НКРЗІ, Володимир КОЗАК, заступник Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних, та Максим ЛІТВІНОВ, начальник управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України.

Більш детальний звіт про хід Форуму та резолюцію, прийняту учасниками, опубліковано на сайті Інтернет-асоціації України (http://www.inau.org.ua/170.4425.0.0.1.0.phtml).
По материалам пресс-релиза.

Читайте також