Яценюк: Наш базовый подход в приватизации простой и понятный - это цена

15.06.2015, 10:39

Приватизация государственных предприятий будет проводиться честно и прозрачно, она позволит привлечь инвестиции и создать новые рабочие места. Об этом сообщил премьер-министр Украины Арсений Яценюк 14 июня в интервью "5 каналу". (укр.)

"В чому відмінність між нашими підходами і підходами, які були декілька років тому? Там виписували правила приватизації вже під конкретного покупця. Причому покупець, як правило, безпосередньо з України, і там їх було з два десятка прізвищ, які крутилися, хто що купував", - сказав він.

"Наш підхід сьогодні простий і зрозумілий: базовий підхід - це ціна. Хто більше заплатив, той більше отримав. Ніяких штучних обмежень", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем'єр-міністр нагадав, що 13 липня у Сполучених Штатах Америки відбудеться перша інвестиційна конференція, де презентують інвестиційні можливості України.

"Я до наших американських друзів звертався: якщо не можете відправити своїх військових для захисту України, то відправте свій бізнес для захисту України", - сказав він.

"Чому нам потрібні інвестиції? Нам потрібно створити робочі місця в країні", - додав він.

Глава уряду зазначив, що пояснює потенційним інвесторам, що наразі "точно найбільш вигідний час інвестувати в Україну - по ціні на активи": "Так, є ризик, але цей ризик компенсовується ціною. Заходьте, вкладайте гроші. Ви обов'язково заробите - не сьогодні, ви заробите через 5 років. А ми заробимо так само, тому що нам потрібні робочі місця, нам потрібні податки".

У той же час він зазначив, що деякі політичні сили в Україні виступають проти приватизації, бо хочуть і далі витягувати гроші з державного бюджету.

"Фактично сьогодні відсутність бажання приватизувати державні підприємства означає тільки одне - що політичні сили далі хочуть сидіти на державних компаніях і висосувати гроші з державних компаній. Вони їх де-факто приватизували", - сказав він.

Як приклад Арсеній Яценюк навів державну компанію "Укрспирт". "Починаєш розбиратися, хто сидить на "Укрспирті", - чиста корупція. Не дай Бог продати одне, друге чи п'яте підприємство".

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд виступає за приватизацію декількох енергетичних компаній, в першу чергу Центренерго, декількох хімічних компаній, низки об'єктів інфраструктури.

"Але це повинна бути чесна, прозора, конкурентна приватизація", - підкреслив він.
Инф. Департамента информации и коммуникаций с общественностью Секретариата КМУ.

 

Читайте також