Комментарий МИД Украины относительно утверждения Национальной стратегии в области прав человека

29.08.2015, 13:27

25 августа 2015 г. Указом Президента Украины П.Порошенко N 501/2015 утверждена Национальная стратегия в области прав человека, направленная на совершенствование системы защиты прав и свобод человека в Украине и объединение общества вокруг понимания ценности прав и свобод человека, которые защищаются на основе принципа равенства и без дискриминации.(укр.)

Ухвалення Національної стратегії у сфері прав людини в надзвичайно складних умовах військової агресії Російської Федерації проти України та тимчасової окупації частини території нашої держави демонструє відданість України правовим та демократичним цінностям. Цим документом захист прав людини і основних свобод визначено пріоритетом поряд з першочерговими завданнями в контексті національної безпеки та проведення внутрішніх реформ. Ефективна реалізації стратегії має забезпечити вирішення проблемних питань у сфері захисту прав людини та відповідно зміцнити потенціал держави у протистоянні викликам і ризикам, спричиненим російською агресією.

Розробка Національної стратегії у сфері прав людини була ініційована Президентом України. Міністерство закордонних справ спільно з Міністерством юстиції та іншими причетними центральними органами виконавчої влади України, представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадянського суспільства брало активну участь у підготовці цього стратегічного документа.

Національна стратегія розроблялась із залученням потенціалу міжнародних організацій, насамперед ООН та Ради Європи. Тож завдяки тісній співпраці з експертами цих організацій у стратегічному документі України щодо прав людини враховано кращий міжнародний досвід і практику у цій сфері, у тому числі і основні елементи Стратегії ЄС щодо прав людини і демократії, яка була ухвалена у червні 2012 року.

Затвердження Національної стратегії у сфері прав людини є надзвичайно важливим кроком як у контексті стабілізації внутрішньої ситуації в нашій державі та вирішення існуючих проблем у сфері захисту прав і свобод людини з урахуванням нових викликів і загроз, так і в рамках зовнішньополітичної сфери.

Зокрема, цей стратегічний документ можна розглядати як один з важливих елементів в рамках євроінтеграційних процесів та зміцнення подальшого діалогу з ЄС.

У Національній стратегії України передбачено, що у співпраці з іншими державами Україна застосовує підхід, заснований на правах і свободах людини, і розвиває двосторонні відносини з урахуванням міжнародних зобов'язань у зазначеній сфері.

Відповідно, МЗС виходитиме з того, що правозахисна тематика має розглядатись як пріоритет зовнішньої політики та відповідно враховуватись у подальшому розвитку відносин України з іншими державами.

Оскільки Указ Президента України про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини передбачає розробку Плану дій щодо її реалізації на період до 2020 року МЗС має намір залучити потенціал міжнародних організацій, у тому числі залучення фінансової та експертної допомоги, для сприяння у розробці та подальшому виконанні зазначеного Плану дій.
Інф. Прес-служби Міністерства закордонних справ.

 

Читайте також

Читайте также