Дни европейского наследия в Украине

07.09.2018, 14:09
Дни европейского наследия в Украине

В сентябре 2018 года в заповедниках, музеях и городах по всей Украине  пройдут мероприятия в рамках проведения  Дней европейского наследия. (укр.)

У вересні 2018 року в заповідниках, музеях та містах по всій Україні буде проходити широка та різноманітна програма заходів в рамках проведення Днів європейської спадщини (ДЄС) – інтерактивні виставки, ремісничі майстерні, екскурсії, фестивалі та історичні реконструкції. Цього року Україна обрала свою національну тему «Мистецтво обмінів: культурне розмаїття України». Проте варто зазначити, що деякі учасники ДЄСобрали свої регіональні теми. Так Дні європейської спадщини у Львові пройдуть під темою «Від ремесел до професій: спадок тих, хто творить Львів»

Протягом місяця кожний бажаючий зможе почути історії про ремесла і професії у Львові, вирушити у велокруїз, прогулятися таємничими підземеллями Василіанського монастиря і романтичною «Софіївкою» в Умані, попрацювати в гончарній майстерні або навчитися виготовляти папір, дізнатися більше про традиції, наприклад шоколадні у Львові та музичні у Батурині, відвідати День степу на «Кам’яній Могилі» та музейно-туристичний фестиваль «Давній Галич», побувати на культових підприємствах Львова, а також поринути в епоху «Електрона».

Дні європейської спадшини (ДЄС) - спільна ініціатива Ради Європи та Європейської Комісії - найпопулярніші культурні заходи, що спільно проводяться різними країнами Європи. Загальноєвропейський характер подій сприяє об'єднанню громадян в європейському вимірі та акцентує увагу на цінності культурної спадщини в 50 державах, що підписали Європейську культурну конвенцію. Щорічно з кінця серпня до початку жовтня організовується понад 70 000 заходів, що допомагають підвищити рівень обізнаності про спільну спадщину Європи та постійну потребу в її захисті, а також створювати спільну культурну спадщину, сприяти інтеграції та сприяти креативності та уяві. Основною ідеєю заходу є відкриття і огляд зазвичай закритих чи маловідомих пам'яток, щоб привернути увагу громадськості до їх історичної та архітектурної цінності.

Заходи Днів європейської спадщини об’єднанні єдиною темою для всієї Європи. Як одна з ключових ініціатив Європейського року культурної спадщини 2018 року цього року ДЄС проходяться під гаслом «Мистецтво обміну». Європейський рік культурної спадщини покликаний сприяти залученню широкої громадськості  до вивчення багатої та різноманітної культури Європи та збереження унікальної культурної спадщини. Об этом сообщает Министерство культуры Украины.

 

 

Читайте також