Пішов з життя видатний український актор Юрій Мажуга

11.07.2022, 16:02

Сьогодні, 11 липня, пішов з життя український актор театру та кино, народний артист України та СРСР,  лауреат   Національної премії  ім. Т.Г.Шевченка, Юрій Миколайович Мажуга.

Про це повідомляє пресслужба Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки. “Майже 70 років свого життя актор віддав Театру імені Лесі Українки, де зіграв понад 90 яскравих, незабутніх ролей у здебільшого легендарних для Києва виставах – "104 сторінки про любов", "Хтось повинен…", "Добряки", "Ревізор" – зазначили у повідомленні.

“Лицар ансамблевого театру“ – так назвав видатного актора художній керівник М.Ю Резнікович.

Юрій Миколайович Мажуга народився у 1931 році у Києві. У 1953 році закінчив акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого.
З 1953 року – актор Київського (нині Національного) академічного театру російської драми ім. Лесі Українки. За цей час він зіграв більш ніж у восьми десятках спектаклів, з однаковим успіхом виконуючи як трагічні, так і комедійні ролі.

В кінематографі дебютував у 1956 році роллю зоотехніка Василя Захаровича Мороза у фільмі "Коли співають солов'ї". Масову популярність у глядачів актору принесла роль дільничного міліціонера Санька з телевізійного серіалу "Народжена революцією" (1976-1977).
З 1966 року викладав в Київському інституті театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого, професор (1985).

У 1997-2002 роках – член-кореспондент Національної академії мистецтв України. Член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки кінематографістів України.

 

Читайте також