Китай роздав кредитів по всьому світу і тепер це може бути проблемою для всіх

26.07.2022, 15:42

Видання Financial Times дослідило фінансове здоровя ініціативи "Один пояс, один шлях", яку Сі Цзіньпін колись назвав "проєктом століття", і виявило гору проблемних кредитів. У кількох країнах Азії, Африки і Латинської Америки цей проєкт ризикує перетворитися на чергу боргових криз. Про це пише видання "Укрудпром".

Це особливо велика проблема для країн, що розвиваються, адже саме на них була спрямована ініціатива Китаю.

Згідно із вашингтонським аналітичним центром American Enterprise Institute з 2013-го, рік заснування ініціативи, до 2021-го вартість інфраструктурних проєктів та інших транзакцій під егідою "Один пояс, один шлях" у низці країн, що розвиваються, досягла $838 млрд.

Але кредити, які видали на фінансування цих проєктів, швидко стають проблемними. Згідно із дослідницькою групою Rhodium Group, загальна вартість виданих китайськими установами кредитів, які довелося реструктуризувати у 2020-му і 2021-му, виросла до $52 млрд. Це більш ніж втричі перевищує $16 млрд, які реструктуризували за два роки до того.

Експерти зазначають, що такі рятівні кредити допомагають уникнути дефолтів, але вони мало чим зарадять із фінансовими проблемами, що лежать в основі неплатоспроможності.

Читайте також